NRK Meny
Normal

Ikke helt som andre fartsskilt

Hold fartsgrensen, så får du et smil.

Fartsmåleren

Det er slik fartsmåleren ser ut når du holder deg på riktig side av trafikkreglene.

Foto: Marita Nilsen / NRK

På Nøtterøy er det nylig satt opp en noe uvanlig fartsvisningstavle. Den er digital og viser hvor fort du kjører. Sånn sett er det ikke nytt, vi har sett det før.

Men her får du et stort smilefjes i retur, hvis du holder fartsgrensa vel å merke. Er du over, lyser den røde trekanten med utropstegn mot deg.

Positive resultater

Morten Flaatten og Ronny Schrøder jobber begge med vei og trafikk i Nøtterøy kommune og er initiativtakerne til å få tavla til Nøtterøy.

– Vi hadde en selger på besøk, som viste oss denne tavla. Vi syns det så spennende ut, og fikk prøve den, forteller Flaaten.

Les også:

Forsøket ble gjort Smidsrødveien på Nøtterøy. Forsøket viste at fartsovertredelsene på veien ble redusert med 15 prosent etter at tavla ble satt opp. Fartsdumper reduserer overtredelser med åtte prosent, ifølge Flaaten. Resultatet var såpass bra at de to initiativtagerne fikk klarsignal fra kommunen til å kjøpe en fartsvisningstavle.

Nå har tavla stått plassert i 30-sonen i Fjærholmveien i litt over to uker. Og tilbakemeldingene fra dem som bor i området er utelukkende positive.

Morten Flaatten jobber med fartsmåleren.

Morten Flaatten setter i nye batterier i skiltet.

Foto: Marita Nilsen / NRK

– Det viser seg at tavla gjør enda mer for å dempe farten, enn fartsdumper gjør, sier Morten Flaatten.

Får ikke bot

Foreløpig har kommunen bare gitt tillatelse til å kjøpe inn en slik tavle. Men Flaaten ser ikke bort ifra at det kan komme fler, hvis de gode resultatene fortsetter.

– Vi får stadig rapporter om at folk kjører for fort i tettbygde områder. Da tar vi først en undersøkelse i området, med en liten radar vi har, som måler trafikktetthet og fart. Og så flytter vi denne tavla dit det er behov.

Fartsvisningstavla tar ikke bilder, og du får ikke bot om smilefjeset uteblir. Det registrerer bare kjøretøy og gjennomsnittsfart.

NB

Sånn ser det ut når du kjører for fort.

Foto: Marita Nilsen / NRK

– Du blir bare minnet om at du kanskje har trykket litt hardt på pedalen, så for å få et smil må farten settes ned, sier Flaaten med et smil.

Les også:

Nå er den altså plassert i 30-sonen på Fjærholmveien på Nøtterøy, og det er ingen tilfeldighet at den er plassert akkurat der.

– Om sommeren kjører det mange til og fra stranda, og flere begynner allerede å merke seg smilefjesene, og holder fartsgrensen som man skal gjøre.

Flaaten og Schrøder har allerede klare tanker om hvor tavla skal neste gang den skal flyttes.

– Det blir nok Dukenveien. Der kjøres det altfor fort. Men det blir nok først etter sommeren.