NRK Meny
Normal

Slo barna «for å gjøre dem norske»

En kvinne er i Tønsberg tingrett dømt til samfunnsstraff for mishandling av sine to barn.

Tønsberg tingrett

MISHANDLET BARNA: En 38 år gammel kvinne innrømmet i retten å ha mishandlet sine to barn.

Foto: Tonje Eide / NRK

Den 38 år gamle kvinnen har i retten erkjent å ha mishandlet sin datter på elleve år og sønn på ti år gjennom en periode på to år fra september 2012 til februar 2014.

Kvinnen skal ved gjentatte anledninger krenket og utøvet vold mot barna ved å blant annet slå dem med en aluminiumslinjal, stokk og kleshenger. Ved en anledning dro hun datteren i håret og slo hodet hennes baderomsgulvet.

Kvinnen er blitt dømt til samfunnsstraff, subsidiært fengsel i åtte måneder. Hun er også dømt til å betale erstatning på 40 000 kroner hver til datteren og sønnen.

Ville gjøre barna norske

Kvinnen erkjente seg skyldig etter tiltalen og har i retten forklart at slagene var for å oppdra barna til lydighet og korrigere deres oppførsel. Kvinnen og hennes to barn kommer fra Thailand og flyttet til Norge i 2012 etter at kvinnen giftet seg med en nordmann.

Ifølge rettsdokumentene forklarte kvinnen at hun sterkt ønsket at barna skulle bli norske og at hun derfor var nødt til å være streng mot dem. Ifølge kvinnen kan sønnen til tider fremstå som lat og egoistisk.

Mishandlingen ble oppdaget av skolekamerater ved skolen der barna gikk. Etter at sønnen fortalte om mishandlingen til kameratene, ble saken fulgt opp av guttens kontaktlærer.

Ektemann frikjent

Kvinnens 35 år gamle ektemann sto også tiltalt for medvirkning til grov mishandling av konas to barn. Ifølge rettsdokumentene skal han flere ganger ha forsøkt å stanse henne da hun slo barna, uten at hun hørte på ham.

Det skal ha vært et sjokk på begge da barnevernet ved et akuttvedtak hentet de to barna og deres felles datter på to måneder.

Retten mener ektemannen burde ha søkt ekstern hjelp for å håndtere voldsproblematikken, men tok i betraktning at ektemannen ikke hadde erfaring med å håndtere barn og at det rettslige utgangspunkt er klart og entydig at passivitet ikke er straffbart. Ektemannen ble derfor frikjent.