NRK Meny
Normal

Slipper fengsel for piratkopiering

– Han er lettet over dommen, sier forsvareren.

Norskfilm.net

NETTSIDE: Dette er nettsiden mannen brukte til å distribuere filmer og tv-serier.

Foto: Wayback Machine / SKJERMDUMP

En 21 år gammel mann fra Vestfold er i Tønsberg tingrett dømt for å ha piratkopiert et stort omfang filmer og TV-serier.

Mannen drev en egen nettside hvor han lastet opp filmene og seriene, og dermed gjorde dem tilgjengelige for andre.

Fikk politiet på døren

I februar 2015 troppet fire uniformerte politibetjenter opp på døren til den da 20 år gamle mannen.

I januar i år var saken oppe for retten.

«(...) Konkret skal han straffes for å ulovlig ha tilgjengeliggjort for allmennheten minst 1200 filmer/TV-serie episoder, samt for å ulovlig ha lastet ned cirka 700 filmer/TV-serie episoder fra The Pirate Bay – hvorav han tekstet cirka 100 av disse, for deretter å gjøre dem tilgjengelig for allmennheten (...)», heter det i dommen fra Tønsberg tingrett.

21-åringen forklarte at han visste at det var rettighetshavere til de aktuelle filmene og seriene, men at han ikke trodde han gjorde noe galt så lenge materialet allerede lå ute på internett.

Retten finner det imidlertid bevist at han visste at det han gjorde var straffbart. Blant annet fordi 21-åringen forsøkte å skjule at det var han som stod bak den aktuelle nettsiden.

– Et betydelig problem for bransjen

Aktor i saken ba om seks måneders fengsel for mannen, hvorav én måned skulle være ubetinget.

«Ulovlig spredning av film via Internett har etter hvert utartet til å bli er et betydelig problem for bransjen. Virksomheten er med på å undergrave lønnsomheten og derav produksjonen av film, og rammer rettighetshavere og andre som er knyttet til den lovlige omsetningen», heter det i dommen.

Film- og tv-bransjen krevde 823 062 kroner i erstatning.

Tjente ikke noe

Gjennom reklame fikk 21-åringen penger til å drifte siden sin, men tjente ellers ikke noe. Han sa i retten at motivet hans var å gjøre nettsiden populær blant venner og å få anerkjennelse for sine tekniske kunnskaper.

Nikolai Riise

LETTET: Mannens forsvarer, Nikolai Riise, mener retten har utvist god skjønn i saken.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fordi han la alle kortene på bordet i det første politiavhøret, fikk han strafferabatt.

21-åringen ble dermed dømt til seks måneders betinget fengsel med en prøvetid på to år, og til å betale 250 000 kroner i erstatning til bransjen. Han blir også fratatt PC-en sin.

Mannens forsvarer, Nikolai Riise, sier hans klient er lettet over dommen.

– Han har vært svært bekymret for at han skulle havne i fengsel, det har nok vært den største påkjennelsen fordi han er såpass ung. I tillegg har erstatningskravet vært av betydelig størrelse, så det er en lettelse for han at kravet er såpass vesentlig redusert, sier han.