– Den verste lukta er fra rekeskall og matavfall med fluelarver, forteller renovatør Henrik Strøm i Vesar. Han er en av dem som kjører rundt i nabolaget ditt og tømmer søppelkassene.
Og verst er det når gradestokken har holdt seg godt over 20 grader i noen dager, for det er jo nettopp da folk flest nyter ferske reker. De aller fleste går rett ut i søpla med rekeskallet for ikke å få lukt inne i huset, og dermed setter lukta gjerne sitt preg på hele nabolaget.
Men det finnes noen enkle triks.
Frys ned
– Man kan fryse ned matavfall som lukter, som for eksempel rekeskall, og så kan du legge det ut i søpla kvelden før tømming, sier kommunikasjonssjef Kaia Ross Lind i Vesar.
Et annet knep er å legge tørkepapir eller tørre brødskalker i fuktig matavfall, slik at det trekker til seg væsken. For det er gjerne fukten som skaper lukten.
– Det er også viktig å knyte posen godt igjen, og vaske matavfallskassen regelmessig, sier Lind.
Vask godt
Å vaske store, dype søppelkasser er ikke alltid en enkel øvelse, men man kommer langt med hageslangen.
– Spyl godt med hageslangen og la det stå litt vann i kassa. Hvis det er veldig skittent, kan man ha litt salmiakk i vannet og bruke en kost, sier Kaia Ross Lind.
Når man så har skylt kassa, bør den stå til tørk før man har oppi ny søppel.
Fort ut
Jon Wennerød på Husvik i Tønsberg har et søppelstativ nederst i innkjørselen. Han synes ikke det er noe godt alternativ å fryse ned matavfall.
– Nei, søpla vil jeg ha fortest mulig ut av huset, men vi spyler kassene regelmessig for å få vekk lukt, sier Wennerød.
Og slik er det nok for de fleste, så renovatør Henrik Strøm må nok belage seg på nok en sommer som er preget av lukten av rekeskall.
– Du som jobber i en slik bransje, får kanskje det vi kaller smusstillegg?
– Det tror jeg ikke, men det hadde vært noe, sier Henrik Strøm og ler før han drar videre på roden i sommervarmen.
- Les også: