Hopp til innhold

Slik ter du deg i begravelser

Det kan ofte være vanskelig å møte mennesker i sorg.

Begravelse

Hvordan skal man oppføre seg en begravelse? Nedenunder får du noen råd. (illustrasjonsbilde)

Foto: Silje Kolaas / NRK

Heldigvis er ikke så mange av oss like trent i være i begravelser som John Haugland i Bøe begravelsesbyrå i Sandefjord. Han sier mange er usikre nettopp på hvordan man skal te seg.

John Haugland

John Haugland er daglig leder i Bøe begravelsesbyrå.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Noen blir så i tvil om hvordan man skal gå fram, at de heller tar litt avstand, sier Haugland.

Det finnes ikke klare regler på hvordan man bør oppføre seg, men Haugland har likevel noen gode tips.

Dette bør du gjøre i begravelser

1. Kom i tide, men ikke for tidlig

Ofte ønsker familien å være de første i kirken. Hvis du kommer tidligere enn familien, bør du vente litt i våpenhuset.

– Ti minutter før er god tid, sier Haugland. Og er du for seint ute? Snik deg diskré inn og ta den første ledige plassen du ser.

2. Skru av mobilen

Altfor ofte ringer mobiltelefoner under seremonien. Skru mobilen på lydløs eller av, men aller helst bør mobilen ikke bringes med inn i kirken.

3. Sitt der du vil

Familien sitter som oftest helt foran. De tre-fire første benkeradene på motsatt side står ofte tomme. Haugland sier de aller fleste familier synes det er hyggelig at kirken fylles opp foran. Vær frimodig og ta plass!

4. Syng!

– Det er veldig hyggelig når alle er med, sier Haugland. Det er ofte lagt mye tanke i at sangene som velges skal være er gjenkjennelig.

5. Klem eller håndtrykk

Ja, takk begge deler, men se an situasjonen! Noen er glade i klemmer, andre ønsker den distansen et håndtrykk gir. Husk at det er lov å smile. Pårørende trenger den varmen, mener Haugland.

6. Fatt deg i korthet

Det er vanskelig å vite hva man bør si. Les situasjonen der og da, og fatt deg i korthet.

7. Et keitete forsøk er bedre enn ingenting

Det er mye bedre å være utrygg på hvordan man skal te seg og hva man skal si, men å likevel gjøre det, enn det er å skygge unna.

Dette bør du ikke gjøre

1. Prate under seremonien

Hold deg i ro og ikke prat. Det gjelder også når kisten bæres til gravstedet. Mange pårørende opplever dette som den tøffeste delen av hele begravelsen. De skal ta sitt siste farvel med et kjært familiemedlem.

2. Adressere avdøde i minnetalen

Mange snakker til avdøde i sin minnetale. Haugland mener det kan oppleves tøft for pårørende. Snakk til de som sitter på benken foran deg om avdøde.

3. Prøve å forklare

Ikke prøv å forklare avdødes bortgang til de pårørende. Mange har et ønske om å forklare alt med at det har en mening. Du kan være velmenende, men det er ord som kan føles tomme for pårørende.