NRK Meny
Normal

Slik sikrer du påhengsmotoren mot tyveri

En bande som stjeler påhengsmotorer har herjet langs svenskekysten den siste tiden. Det er bare et spørsmål om tid før vi får besøk også, tror sjefen for Operasjon Grenseløs.

Båter i opplag

Påhengsmotorer er lett tilgjengelig og verdifulle, men det finnes enkle grep du som båteier kan gjøre for at motoren blir vanskeligere for tyvene å ta.

Foto: Arne Petter Wallin Marthinsen / NRK

Det svensk politi mener er en organisert liga stjeler påhengsmotorer fra båter i opplag langs svenskekysten.

En verkstedeier i Tanum i Bohuslän ble frastjålet seks motorer tidligere i januar, og det er bare en av flere som har blitt utsatt for tyverier. Det er den svenske avisen Expressen som omtaler saken.

– Bandene kommer nok hit også

I kyst- og båtfylket Vestfold, og andre kystfylker, er det bare et tidsspørsmål før det samme skjer, tror Odd Skei Kostveit som er leder for Operasjon Grenseløs i Politiet i Sørøst-Norge.

Odd Skei Kostveit

Odd Skei Kostveit, sjef for Operasjon Grenseløs, sier tyvebander av denne sorten tidligere har vært et stort problem.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det har vært et stort problem og vi har sett at denne typen tyverier skjer hele året. Så lenge båtene er på land og det er mulighet for å komme til de, er det sesong. Tyvene kjører ofte rundt i store varebiler og tar med seg det de har plass til, sier Skei Kostveit.

Politiet har tatt flere bander som blant annet har stjålet båtmotorer. Når det skjer roer situasjonen seg ned, men påhengsmotorer er kostbare og lett tilgjengelige, og det vil skje slike tyveriraid igjen, tror han, men foreløpig i år har det ikke skjedd i vår region.

Skei Kostveit gir deg tips til hvilke forholdsregler du som båteier bør ta når du setter båten på land.

Politiets tips for å sikre påhengsmotoren

  1. Ha båten i en båthavn med god sikkerhet, gjerne vakthold, overvåkningskameraer og godt lys.
  2. Sett båten i et innendørs lager hvis det lar seg gjøre.
  3. Hvis ikke bør du ta av motoren og oppbevare den innendørs.
  4. Har du ikke mulighet til punkt 2 og/eller 3 bør du sørge for å skaffe deg en opplagsplass som er vanskelig tilgjengelig. Gjerne bakerst eller innerst på plassen. Dette gjør det vanskelig å både ta av og frakte vekk motoren, eller i det minste forsinke tyveriet, og på den måten oppdage det mens det pågår.

Dessuten er det en mulighet å låse motoren med en spesiallås, ha startsperre på motoren, ta med deg dødmannsknappen eller installere et sporingssystem.