Hopp til innhold

Det er eiers ansvar å forhindre ulykker

Har du et basseng i hagen, må du sikre det – uansett, ifølge DSB.

Liten gutt i basseng

SIKKERHET: Så lenge det er vann i bassenget, kan du ikke la det stå usikret eller uten tilsyn. (illustrasjonsbilde)

Foto: Dagfinn Jacobsen

– Uansett om du har et plaskebasseng eller et større basseng i hagen, har du et ansvar for å sikre det og forhindre drukningsulykker, sier Anne Rygh-Pedersen, avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Det må tildekkes, gjerdes inn eller være under oppsyn så lenge det er vann i det, fortsetter hun.

Det er mange ulike badebassenger tilgjengelig på markedet. Og ønsker du et eget i hagen, råder Pedersen deg til å etterlyse informasjon om hvordan det kan gjøres trygt, både under bading og når dere er bortreist.

– Mange er sikkert fristet til å kjøpe basseng i disse dager. Da er rådet å spørre selger om hvordan man sikrer det. Selger skal da kunne komme med råd, og eventuelt materiell som kan brukes til å sikre bassenget, sier Pedersen.

Må informere kundene

Gerd Kvål på Lekia i Tønsberg kjenner godt til reglene om sikring av basseng. De selger flere typer små og store badebassenger, og Kvål er nøye på å informere kunder som vurderer å skaffe seg et.

– De fleste velger deksel, det holder jo også rusk og rask ute, sier hun.

Hun forteller at de ansatte får informasjon av ledelsen når det gjelder sikringsregler for badebasseng og andre varer hvor dette er tema, som for eksempel trampoliner.

Gerd Kvål kjenner til reglene som gjelder for å sikre badebasseng.

INFORMASJON: Gerd Kvål kjenner til reglene som gjelder for å sikre badebasseng og passer på å informere kundene.

Foto: Martine Furulund

Også daglig leder på Clas Ohlson i Tønsberg, Morten Hansen, sier at de ansatte skal informere om at bassengene må sikres med trekk når kunder vurderer produktene.

– Vi kan ikke pålegge folk å sikre bassenget, men informere, sier han.