NRK Meny
Normal

Slik møter du en som har mistet noen

Vær modig og ikke unngå personer som er i sorg, råder Torgeir Wittersø Skancke.

Torgeir Wittersø Skancke

For et halvt år siden mistet Torgeir Wittersø Skancke sønnen Mikkel, etter lang tids sykdom.

Foto: Privat

– Noe mange opplever når de går gjennom noe tungt er at mange andre mennesker unngår dem. Og hvis mange nok unngår deg så er det ganske vondt, sier forfatter, journalist og blogger Torgeir Wittersø Skancke.

For snart et halv år siden mistet han sin sønn på 14 år. På bloggen sin kommer han med råd til hvordan du møter noen som har mistet noen.

– En måte å gjøre det på, uten å måtte dukke ned bak en reol i matbutikken, er å gi et nikk eller et smil istedenfor å gå bort for å si noe. Da signaliserer du at du har sett personen og at du bryr deg, uten å være invaderende, sier Skancke.

Folk snur seg bort, krysser gaten når de ser deg eller dukker bak en reol i matbutikken. Hvis mange nok unngår er det ganske vondt, så jeg råder folk til ikke å unngå de som har mistet noen.

Torgeir Wittersø Skancke

Vis hverdagsmot

Skancke mener hverdagsmot er viktig i situasjonene hvor man kjenner noen som går gjennom noe tungt.

– Hverdagsmot kommer vi langt med og hvis vi bruker magefølelsen kommer vi enda lenger. Jeg tror alle mennesker har en viss følelse av hva som føles rett å gjøre eller si, sier han.

Han råder folk til ikke å velge de letteste utveiene.

– Hvis du lurer på om du burde ringe personen, så ring. Etter at Mikkel døde i sommer var det noen få som kom hjem på døra mi. Noen av de hadde aldri vært hjemme hos meg før, men kom med en blomst. Da ble jeg veldig rørt. Jeg tror det er verdt å være modig.

Den vanskelige åpningsreplikken

– Personlig syns jeg ordet kondolerer er veldig fremmed. Det er et ord vi holder fast ved fordi vi ikke har noe bedre å si, svarer Skancke på spørsmålet om hva man egentlig skal si til en person som er i sorg.

Han mener det ikke spiller så stor rolle hvilke ord man velger å åpne med.

– Dessuten er det ikke alltid nødvendig å si noe. Kroppen vår snakker godt for seg, det er for eksempel mulig å legge en hånd på skulderen til personen.

– Det er også lov å være ærlig og si at man ikke vet hva man skal si. For hva er det egentlig å si når alt kommer til alt?