Slik lokker du fuglene

Sliter du med tomme fuglebrett? Hobbyornitolog Knut Grytnes har gode råd på lur.

Julenek

Reporter Helena Rønning får ikke besøk av fuglene uansett hvor lukrativt hun gjør det.

Foto: Helena Rønning

NRK-reporter Helena Rønning har lagt alt til rette for at fuglene skal få mat i vinter, men nek og frø til tross sliter hun med dårlig oppmøte.

Knut Grytnes

Hobbyornitolog Knut sjekker hva reporter Helena Rønning gjør feil når det kommer til fuglemating.

Foto: Helena Rønning

Knut Grytnes fra Horten var på befaring for å se hva som blir gjort feil.

– Det første jeg ser er at du har plassert noen av matstasjonene på steder hvor det er veldig åpent. Småfuglene må passe seg for rovfugler og vil ikke utsette seg for den faren, sier Grytnes.

Grytnes påpeker at Helena har hengt opp et av neka i et tre, noe som er en gunstig plass. Det er imidlertid sånn at noen fugler liker å spise maten på bakken.

– Gulspurven for eksempel liker best å plukke maten fra bakken. Så hvis du ikke skjemmes av rotter og mus kan du strø litt frø på bakken.

Nekter å spise av neka

Rønning har hengt opp to julenek, meiseboller og lagt solsikkefrø på et fuglebrett. Likevel er det ikke alltid plasseringen av maten som er det eneste problemet.

– Jeg har hatt dårlig erfaring med julenek noen ganger. De blir pakket for tett og kan derfor inneholde mugg og det vil ikke fuglene ha, sier Grytnes.

Når det gjelder meisebollene kan det hende at fuglene blir lei.

– Når jeg henger opp meiseboller merker jeg at de spiser av dem før jul, men så slutter de plutselig og går over til solsikkefrø.