NRK Meny
Normal

Slik kan du spare inn på strømregningen

Selv om strømprisene er relativt lave, kan det være greit å få med seg noen tips til hvordan du kan holde kostnadene nede.

Snøtunge trær tok strømmen

LAVE TEMPERATURER: Behovet for oppvarming øker når det er kaldt ute. Det kommer tydelig frem på strømforbruket vårt.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Kulda tvinger mange til å øke strømforbruket for å holde varmen. Vi bruker nå rundt 60 prosent mer strøm, sammenliknet med en normal høstuke.

Ifølge Enova kan forskjellen på en godt og dårlig isolert bolig være på rundt 70 kroner i strømutgifter hver dag når det er på det kaldeste ute.

– Stabile priser

Thor Bjørn Omnes

VARIASJONER: Thor Bjørn Omnes tror ikke folk flest vil merke noe særlig til de små variasjonene som er ventet, fordi prisene gjerne jevnes litt ut over tid.

Foto: Skagerak Energi

Heldigvis for mange er strømprisene fortsatt relativt lave, og Thor Bjørn Omnes i Skagerak Energi forventer at prisene vil holde seg stabile fremover.

– Markedet tror at prisene kommer til å holde seg relativt lave i tiden som kommer. Vi får unntak i enkelttimer og enkeltdøgn der det er veldig kaldt, da vil prisene stige, sier kommunikasjonssjefen.

Nederst i nettsaken kan du se åtte tips for å spare inn på strømregningen.

En illlustrasjon som viser forskjeller på gammel og nyere bolig.

«En dårlig isolert bolig kan koste deg mye på vinteren. Når temperaturen kryper ned til minus ti grader koster eldre boliger 60–70 kroner mer om dagen i oppvarming, enn nyere boliger. Dermed fyrer du for kråka til den nette sum av 2000 kroner i måneden», skriver Enova til sin illustrasjon av en bolig fra 1987 sammenliknet med en fra 2010.

Foto: Illustrasjon/Enova

– Ikke ha dårlig samvittighet

Markedssjef for bolig, Anna Barnwell, i Enova opplyser at rundt 60 prosent av energiutgiftene i en vanlig enebolig går til oppvarming.

– Ingen skal ha dårlig samvittighet for at de bruker mye energi når det er kaldt. Samtidig er Enova opptatt av å synliggjøre at det finnes en rekke energismarte valg som øker bokomforten og reduserer energiutgiftene, sier hun og fortsetter:

– Vi håper at de som sliter med å holde varmen i dag, husker det når sommeren kommer og de vurderer hva de skal bruke feriepengene på. Kanskje kan de investere i energitiltak framfor et nytt kjøkken eller ny tapet?