NRK Meny
Normal

Endelig en fisk på kroken

Den første dagen som øyboer er godt i gang. Det rumlet godt i magen etter de første timene på øya, så gleden var stor da en liten ørret beit på kroken.

Jan Gulliksen skal bo på ei øy i skjærgården en uke. Her fra dag 1.

Endelig nappet det, en liten ørret ble lunsj på Jans første dag som øyboer.

Han gjorde noen forsøkt med fiskestanga på direktesendt nett-tv. Men ingen fisk nappet, og lenge så det ut til at det skulle bli vann til lunsj for NRK-journalist Jan Gulliksen som mandag morgen flyttet ut på en øy i skjærgården og skal bo der denne uka.

Hans første tanke da han kom til det som skal være hjemmet hans denne uka var at det kunne vært varmere.

– Det er litt kjølig, og det kan se ut som det kommer regn. Men jeg er optimist og har pakket regntøyet nederst i sekken, sier Jan Gulliksen.

Jan Gulliksen bor på en øde øy denne uka. Hver dag sender vi live på nett-tv 1130. Dette er et sammendrag av første sending.

Hver dag ca. 11.30 sender vi direkte i nett-tv, pånrk.no/vestfold. Se utdrag av den første sendingen her.

Jans første oppgave mandag formiddag var å få satt opp teltet og få flyttet inn. Så startet oppgaven med å skaffe seg mat. Og Jan er ganske sikker på at det ikke blir noe slaraffenliv på øya, at han må jobbe hardt for å skaffe seg nok å spise.

Lunsj første dag

Det finnes ikke mat i sekken til Jan, ikke en gang et lite wienerbrød har sneket seg med. Når klokka nærmer seg 11.30 på vanlige arbeidsdager, finner Jan frem matpakka si. Der ligger det to brødskiver med pålegg, og kaffekoppen er fast tilbehør. Men i dag må Jan ordne seg lunsj på en annen måte.

– Jeg prøver fiskestanga først. Plan b er strandsneglene jeg har sett ligger i vannkanten her. Ellers har jeg hørt at det er stillehavsøsters i vannet i nærheten her, og jeg har med meg dykkermaske og snorkel, så plan c innebærer at jeg må uti vannet, sier Jan, og håpert at det skulle nappe på første forsøk.

Hunger er den beste kokk

Det gjorde det ikke. Men etter et par timer med kasting, var det en liten ørret som beit på kroken. Og da var ikke veien lang fra kroken til panne og deretter ned i magen til en sulten journalist.

Jan på øya

Den var ikke stor, men den smakte fryktelig godt, skal vi tro vår utsendte øyboer.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Jeg tror dette er den beste fisken jeg har smakt noen gang, sa Jan etter første smakebiten.

Hunger er som regel den beste kokk. Fisken ble tilberedt i panne på primus, stekt i saltvann som eneste krydder. Så langt har ikke Jan funnet noe som kan være tilbehør til fisken han får på kroken.

Jan har undersøkt deler av øya for å finne ut hva han har i spiskammerset. Så langt har han smakt på Gåsemure, det skal visstnok smake som poteter og ha masse karbohydrater.

– Det smakte ikke i nærheten av poteter, det smakte bittert og vondt, sier Jan.

I tillegg har han funnet nyper på øya, men de er langt fra modne. Men han lurer på om han skal forsøke seg på en nypesuppe likevel.

Får besøk hver dag

Helt alene blir han ikke denne uka. Arne Marthinsen, tekniker og altmuligmann i NRK Vestfoldsendninga skal bistå slik at vi hver dag kan sende direkte i nett-tv her på nrk.no/vestfold. Men han er der bare noen timer om dagen. Resten av tiden er Jan alene, så hvis du seiler forbi og ser Jan, så er det lov å stikke innom og si hei.

Jan på øya

Hvor er Jan? Kanskje kan du få noen hint ved å se på bildene Jan sender inn.

Foto: Arne Marthinsen / NRK

Lurer du på hvor Jan er? Vi har ikke tenkt å avsløre det enda, for utover kommer Jan til å hinte litt forsiktig på hvor han er. Finner du ham, eller skjønner hvor han er så kan det vanke en liten premie. Vi har flere konkurranser gående mens Jan er på øytur – du kan se hvilke på høyre side av denne artikkelen.

Jan tar bilder underveis hele uka. De publiserer han fortløpende i Instagram med emneknaggen #nrkøya. Har du et skjærgårdsbilde du har lyst til å dele, er du velkommen til å bruke den samme emneknaggen. Bildene sees i galleriet vårt under her.

Laster innhold, vennligst vent..