NRK Meny
Normal

Slik gir du personstemmer

Er du usikker på hvordan man gir personstemmer på valgdagen? Vi guider deg gjennom fellene.

Stemmeseddel

Til høyre på stemmeseddelen kan du føre opp personstemmer på kandidater fra andre partier enn den listen du velger.

Foto: Rune Jensen / NRK

Selv om det ikke lenger er mulig å stryke kandidater, så finnes det fortsatt mange måter å påvirke partienes forhåndsbestemte rekkefølge på kandidatene.

Grete Wallumrød, valgansvarlig i tønsberg

- Ikke vær redd for å gi personstemmer, sier Grete Wallumrød i Tønsberg kommune.

Foto: Rune Jensen / NRK

Likevel nøler noen velgere med å endre på stemmeseddelen med kulepenn. Mange frykter at man gjør noe galt slik at stemmen blir forkastet. Det behøver man ikke være.

– Bruk blokkbokstaver

– Det skal veldig mye til for at en stemme blir forkastet. Selv om man klusser til stemmeseddelen eller skriver feil navn på feil plass, så vil din stemme telle hvis det fremgår hva intensjonen din var, sier valgansvarlig i Tønsberg kommune, Grete Wallumrød til NRK.no.

Wallumrød forteller at stemmesedlene først blir telt opp for hånd, før de skannes maskinelt. Samtidig ber hun velgerne skrive med blokkbokstaver.

– Det er i hvert fall greit om man unngår svært personlige former av løkkeskrift, sier Wallumrød.

To måter å gi personstemme

Det er i hovedsak to måter å endre på stemmeseddelen ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011.

Man kan gi en ekstra personstemme til kandidater som allerede er forhåndsutfylt på stemmeseddelen til partiet man velger.

Det gjør man ved å krysse av i ruten foran kandidatens navn på stemmeseddelens venstre side.

Du kan gi en ekstra personstemme til så mange kandidater du vil på denne måten.

Kandidater fra andre lister

Man kan også gi en ekstra stemme til enkeltpersoner fra andre partier. I slike tilfeller bør man bruke litt ekstra tid på å skrive tydelig.

I år er stemmesedlene utstyrt med tomme rubrikker på høyre side til dette formålet. Der skal man skrive inn denne personens fulle navn og partitilhørighet.

– Noen tror man kan skrive opp hvem som helst for eksempel naboen, men slik er det ikke, sier Grete Wallumrød i Tønsberg kommune.

Hun presiserer at kun personer som allerede står på en partiliste kan føres opp som såkalt slengere på et annet partis liste.

– Et år var det noen som førte opp Donald Duck som slenger, humrer Wallumrød.

I slike tilfeller blir ikke personstemmen godkjent, men stemmeseddelen som viser hvilket parti velgeren har stemt på godkjennes.

Reduserer verdien av partistemmen

Vær oppmerksom på at når du fører opp slengere, så vil verdien av stemmen til partilisten du velger, reduseres tilsvarende.

Et eksempel. Dersom det skal velges 49 representanter til ditt kommunestyre, og du fører opp 7 slengere, så vil 7/49-deler av stemmen din overføres til partiene slengerne tilhører.

Det partiet du har valgt stemmeseddelen til får dermed kun 42/49-deler av din stemme.

Antallet tomme rubrikker vil være ulikt over hele landet. Hvor mange slengere man kan føre opp avhenger av antallet representanter som skal velges til ditt kommunestyre.

Promoterer seg selv

Ronny S. Pettersen er tredjekandidat for Kystpartiet i Tønsberg. Partiet har aldri vært representert i bystyret i Tønsberg, men Pettersen jobber hardt for å fremme Kystpartiet og sitt eget kandidatur.

Ronny S. Pettersen, 3. kandidat Kystpartiet Tønsberg

Ronny S. Pettersen i Kystpartiet oppfordrer venner på sosiale medier å gi han en personstemme på andre partiers lister.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Det er mange som er interessert i enkeltpersoner. Det er en viktig del av lokaldemokratiet å kunne hjelpe til med å få inn "de andre" kandidatene, sier han til NRK.no.

Pettersen ser på personstemmer som en mulighet til å komme inn i bystyret og bruker mye tid til å promotere sitt kandidatur på sosiale medier som Twitter og Facebook, samt å skrive leserinnlegg i lokalavisene.

– Jeg nevner jo til folk at man kan sette opp meg som slenger selv om han stemmer på et annet parti enn Kystpartiet, sier 3. kandidaten i Tønsberg.

Ronny S. Pettersen påpeker at han også promoterer politikere i andre partier.

- Det kan jo være en likandes person eller at de har en god sak, så da tipser jeg gjerne folk om det også, sier Pettersen til NRK.no.

Er du fortsatt usikker på hvordan man gir personstemmer? Husk at det fortsatt er lov å levere stemmeseddelen uten å tilføye eller markere noe som helst med kulepenn.