Hopp til innhold

Slik bør du håndtere studielånet ditt

Eksperter gir deg råd om hvordan du bør håndtere studielånet ditt.

Norske penger

STUDIELÅN OG NEDBETALING: I januar 2017 får nyutdannede studenter, som avsluttet utdanningen i juni, sin aller første regning fra Lånekassen. Nærmere 655 000 nordmenn betaler på studielånet nå.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I januar får nyutdannede sin aller første regning fra Lånekassen.

Her er seks tips til hvordan du kan håndtere lånet.

1. Uten jobb?

Det ikke alltid like lett å få seg fast jobb som nyutdannet. Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, har flere råd til dem som har en stram økonomi mens studielånet løper.

– Regel nummer én er å skrive budsjett. Kutt unødvendig forbruk og planlegg dine innkjøp, slik får du utnyttet midlene bedre, sier Reitan.

– For å få ekstra inntekt, kan man også selge ting eller utføre skattefrie småjobber for maksimalt 6 000 kroner per arbeidsgiver.

Elin Reitan forbrukerøkonom

SPAR UNDER STUDIENE: – De aller fleste har et bedre sparepotensial enn de tror, sier forbrukerøkonom, Elin Reite. Hun råder nåværende studenter om å sette opp budsjett for å forhindre ekstra bruk av studielånet under studiene. Det er også lurt å finne seg en deltidsjobb.

Foto: Nordea

2. Frys lånet og få rentefritak

En annen mulighet er å utsette betalingen. Det er enkelt å søke om betalingsutsettelse på Dine sider, og man trenger ikke oppgi noen grunn for hvorfor man ikke kan betale.

Nedbetalingen kan utsettes 36 ganger, mens nedbetalingstiden kan utvides til 30 år.

– Dersom man har hatt lav inntekt eller vært arbeidsledig, syk eller i førstegangstjeneste, kan Lånekassen også slette renter på lånet for en periode, sier kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen.

3. Velg fast rente

Terje Solvik, DNB

EN GUNSTIG ORDNING: Banksjef Terje Solvik i DNB sier at dersom planen er å kjøpe seg bolig, så bør man ikke betale ned ekstra på lånet, men heller holde seg til Lånekassens nedbetalingsplan. – Det er en fantastisk fin ordning som det ikke haster å nedbetale på, sier han.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Banksjef Terje Solvik i DNB sier at det kan være fordelaktig å velge fast rente fremfor flytende rente. Dersom man har flere lån, bør man velge fast rente på en av dem.

Fast rente på studielånet i januar og februar er: 2,070 prosent (3 år), 2,315 prosent (5 år) og 2,882 prosent (10 år). Fra 1. januar er flytende rente i Lånekassen 2,109 prosent.

– Nå er rentene veldig lave, slik at det er større sjanse for at de skal gå oppover i tiden fremover enn at de skal gå ned. Derfor lønner det seg med fast rente. Men over tid er flytende rente et bedre valg, sier Solvik.

4. Spar opp egenkapital

Har man spart opp en sum, kan det også være lurt å sette inn pengene på en BSU-konto til boligkjøp eller på en innskuddskonto. Slik kan man få egenkapital, nok til å ta opp lån til kjøp av bolig.

– Hvis renten er bedre enn lånerenten, vil man tjene på det. Renten på BSU er høyere i dag enn det du betaler på studielån, eksemplifiserer Solvik.

5. Ingen plan? Kvitt deg med lånet

Forbrukerøkonom Elin Reitan sier at dersom man ikke har noe plan om å kjøpe seg bolig eller gjøre andre investeringer, men har mulighet til å innfri lånet, så bør man gjøre det.

– Det er helt klart en kostnad om pengene ikke brukes mens de blir stående på en konto som gir deg lavere avkastning enn den renten du betaler. Derfor er mitt råd å tilbakebetale alt. Har du derimot flere lån å ta hånd om, er rådet å nedprioritere studielånet og heller nedbetale de andre lånene.

6. Ti prosent kan slettes

På Lånekassens nettside opplyses det også at du kan få slettet ti prosent av det opprinnelige lånet ditt, maksimalt 25 000 kroner per år.

Forutsetningen er at du bor og arbeider tolv måneder sammenhengende i Finnmark eller i Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Kvænangen og Karlsøy.

Du må selv søke om ettergivelse.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark