Hopp til innhold

Slik avslører de forsikringssvindlerne

Ikke alle er like smarte ...

Knut Tennefoss

Teknisk utreder i Sparebank 1, Knut Tennefoss, undersøker en norsk bil som har blitt funnet i Polen.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Flere har for eksempel meldt sin iPhone 6, som de angivelig kjøpte i utlandet i 2012, stjålet. Og da tror vi ikke helt på dem, for å si det sånn, sier teknisk utreder i Sparebank 1, Knut Tennefoss.

– Da er det ting de ønsker seg, og ikke ting de har mistet, som vi får inn skademelding på. Vi får mange ønskelister.

I 2014 avslørte norske forsikringsselskaper forsøk på forsikringssvindel for over en halv milliard kroner.

Krevde erstatning for gullpokal

Knut Tennefoss har politibakgrunn, i likhet med mange andre som jobber med forsikringssvindel. I samarbeid med teknikere foretar han omfattende undersøkelser for å få avslørt svindel – og nordmenns oppfinnsomhet er stor.

– Det var en mann som blant annet krevde erstatning for en pokal i gull på godt over to kilo etter en brann og den skal ha blitt vunnet i et fotballmesterskap. Slike ting er lette å avsløre. Vi har også teknikere som undersøker branntomta, så der var verken gullpokalen eller alle de smykkene som også var meldt inn, sier Tennefoss.

Menn overrepresentert

Menn er overrepresentert i svindelstatistikken. Unntaket er for aldersgruppen 20-29 år innenfor uføre- og sykeprodukter, der kvinner sto for 50 prosent av avdekkede sviktilfeller i 2014.

– Plutselig er bilen man har forsøkt å selge lenge stjålet av noen som har kjørt den til ødemarka for å sette fyr på den. Med nøkkelen i.

Ferske tall viser at det nå er omtrent like mange som svindler med reiseforsikringen som med bilforsikringen og at ungdom er klart mindre restriktive enn eldre. Tennefoss tror mange ikke er klar over konsekvensene av svindel, og påpeker at dersom alle hadde vært ærlige, ville forsikring vært mye billigere.

– Ubetinget fengselsstraff

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor strengt det er. Det er strengere med et forsikringsbedrageri enn et vanlig bedrageri. I hovedsak skal et forsikringsbedrageri gi ubetinget fengselsstraff. Det tas alvorlig av samfunnet også, og det ses på som et problem, spesielt siden det berører tryggheten vi trenger. Vi trenger ikke forsikring på mobiltelefonen, men vi trenger å ha det på huset slik at det ikke brenner ned uten at vi får erstatning.

Antall avdekkede sviksaker for skadeforsikring og syke- og uføreprodukter er høyest i Buskerud, Aust-Agder og Troms.