Slik får du kloa i krabbekjøttet

Kan du disse triksene, blir du midtpunktet på høstens krabbefest.

Kjell Henry Olsen holder to krabbeklør.

LURE TRIKS: Fiskehandler Kjell Henry Olsen lærer bort noen triks for å få ut krabbekjøttet på en lur måte.

Foto: Robert Hansen / NRK

Vi er midt i den beste krabbesesongen. Mange forbinder det med masse søl, hardt arbeid og blodige fingre.

– Men det er ikke vanskelig å knekke krabber som folk tror, sier fiskehandler Kjell Henry Olsen fra Sandefjord. Han kommer med tre gode knep:

1. Kakk kloa bestemt på de rette plassene

Hemmeligheten for å få has på krabbekloa er å kakke bestemt på de rette plassene. Du trenger hverken hammer eller nøtteknekker. Dette klarer du fint med en vanlig bordkniv.

Spesielt er det viktig å få knuse leddlåsen mellom kloa og leddet bak. Hvis ikke sitter de bom fast. Denne videoen viser deg teknikken:

Slik åpner du en krabbeklo med en bordkniv.

2. Riv av beina riktig

Neste steg er å ta av beina på krabben. Dersom du river av disse feil, går du glipp av mye godt kjøtt.

Den riktige metoden er å gjøre dette på er bakover.

3. Bruk kniv for å komme til kjøttet

Når beina er borte, bør du skjære to snitt i skrotten for å få lettest mulig tilgang til denne kronglete deler av krabben. Da blir det mye enklere å pirke ut det saftige krabbekjøttet som gjemmer seg her.

Dersom disse triksene ikke er nok, kan du slå i bordet med noen morsomme fakta om krabber:

  • Krabbene har skjelettet på utsiden av kroppen.
  • Krabber kan ikke lukke øynene.
  • Krabber løper sidelengs fordi det gir mindre vannmotstand og de ser dårlig.
  • Trollkrabber og kongekrabber er egentlig ikke krabber, men trollkreps.
  • Krabber sover ikke, de bare hviler nedgravd i sand eller under en stein.
  • Krabber er noen skikkelige urdyr, med røtter minst 250 millioner år tilbake i tid.

(Kilder: Havforskningsinstituttet, Forskning.no, Wikipedia)