NRK Meny
Normal

Tiltalt mann (64): – Blir «borte» av og til

64-åringen som er tiltalt for overlagt drapsforsøk etter skyteepisoden i Badeparken i Sandefjord forklarte i retten i dag at han har epilepsi, og at han derfor noen ganger ikke vet hva han driver med.

Otto Stavnum og Truls Eirik Waale

Tre personer ble skutt i Badeparken i Sandefjord 14. januar i år. Otto Stavnum (til venstre) ble skutt mot, men ikke truffet.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I dag startet straffesaken mot en 64 år gammel mann fra Sandefjord som er tiltalt for overlagt drapsforsøk på fire personer etter et skytedrama i Badeparken i Sandefjord i januar i år.

64-åringen erklærte seg ikke straffskyldig da rettsaken startet i Sandefjord tingrett i dag. Han sier at han var hjemme da skuddene ble avfyrt.

Skyteepisoden skjedde en fredag formiddag i januar i år, og tre av de beskutte fikk til dels alvorlige skader.

– Blir borte av og til

64-åringen fortalte i retten i dag at han har vært syk siden 1968, og går på sterke medisiner.

– Jeg kan blir «borte» av og til.

Den dagen i januar forteller den tiltalte at han gikk tur med hunden sin som vanlig. Han gikk også inn i Badeparken, men svinger mot byen igjen, via kirkeparken og hjem. Der setter han seg ned for å se på sport på TV.

Da skuddene ble avfyrt var han hjemme, forklarte han videre.

Politiet fikk melding om skytingen i Badeparken cirka kvart på elleve fredag formiddag 14. januar i år. En mann hadde skutt mot fire personer i parken. Tre av dem ble truffet. Alle tre fikk alvorlige skader, én av dem fikk hjerneskade og lammelser – og det er ikke sikkert at alle ofrene blir i stand til å forklare seg i retten.

46 skal vitne

Det er innkalt 46 vitner i saken, Flere av disse er politifolk, både teknikere og andre, men også fornærmede, tiltaltes familie og andre. Det blir også lagt fram en rekke bevis. Det er tekniske bevis som politiet har funnet, prosjektiler og annet knyttet til våpenet og skuddene.

Det er også gjennomgått skyteprøver med våpenet som er beslaglagt.

Aktoratet vil også legge fram annen dokumentasjon som bilder, klær, journaler og epikriser fra sykehus, ransakingsrapporter og lignende. Det er også gjennomført to rekonstruksjoner og disse blir også gjennomgått i løpet av saken.

To av de fornærmede i saken er til stede i retten, de to andre møter til uken.

– En svært alvorlig sak

Statsadvokat Kjetil Baustad Egelie karakteriserer saken som alvorlig. Han vil, sammen med politiet, i løpet av saken, legge fram flere tekniske bevis. Det blir også ført en rekke vitner

– Tiltalebeslutningen har en strafferamme på 20 år, og er jo sådan sett en svært alvorlig straffesak.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjetil Baustad Egelie

Her gjør aktor Kjetil Baustad Egelie seg klar til rettssak.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fant våpen i veggen

Samme kveld ble han som nå står tiltalt pågrepet i hjemmet sitt. Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og kona hans ga ham alibi for tiden da skytingen skjedde.

Ved ransaking i tiltaltes hjem fant politiet et grovkalibret våpen, en Smith & Wesson-revolver av kaliber 357.

Analyser viste at prosjektilene i de tre ofrene kom fra dette våpenet, og det skal også ha blitt påvist kruttslam på tiltalte.

Det er altså snart et år siden skuddene falt i Badeparken i Sandefjord, men det har ikke gått spesielt lang tid mellom hendelse og rettssak med tanke på alvorsgraden, sier Kjetil Baustad Egelie.

– I og med at det er en alvorlig sak så er etterforskningen selvfølgelig grundig. Det har ikke vært noen spesielle ting underveis, men det er mye som skal gjøres og det tar tid, sier han.

Det er satt av to uker til rettssaken.

NRK.no følger rettssaken.