NRK Meny
Normal

Aldri vært bedre

Fengselsbandet fra Bastøy, Skyldig som faen, spiller på Notodden bluesfestival for fjerde år på rad.

Skyldig som faen på øving

BASTØY: Skyldig som faen bor sammen og øver i stua hver kveld.

Foto: Espen Oset / NRK

Et av problemene med et fengselsband er at medlemmene forsvinner med jevne mellomrom, og så kommer det noen nye inn. Gutta i dagens versjon av Skyldig som faen har holdt seg stabil i seks måneder, og tre av fire medlemmer har spilt sammen i over et år. Hans Petter er "bluesfar", gitarist og ansvarlig på "Blueshuset" hvor bandet bor og øver.

– På de to årene jeg har vært her har vi aldri vært bedre. Det tar alltid en god stund å trene opp nye medlemmer, men nå er vi veldig gode. I år spiller vi til og med en ekstra konsert på festivalen.

Les: Pris til Bastøy fengsel

Tidsklemma i fengsel

Bandet skal spille sine tiende og ellevte konserter i år på festivalen. Ifølge Bluesfar kunne de hatt enda flere.

– Vi har muligheten til å spille veldig ofte, men det er jo en del restriksjoner. Vi driver jo med musikken etter jobb, og så har vi en som går på skole også, så vi har tro det eller ei litt lite tid. Det går an å bli travel i fengsel også hvis man tar litt initiativ.

Skyldig som faen

HOLDER SAMMEN: Bandet har aldri før gått så lenge uten utskiftinger.

Foto: Espen Oset / NRK

De aller fleste som blir med har ingen eller lite erfaring, Hans Petter lærte selv å spille gitar i fengsel, og vokalisten Jon er også fersk. Trommeslager Ole er derimot en veteran.

– Jeg spiller på mitt 13. år. Blueshuset er bra både for dem som ikke kan noe særlig og vil lære noe de kan ha glede av for alltid og for dem som har musikken som en livsstil. Det er viktig å få holde evnene ved like hvis du skal sitte inne en stund.

Les: Bluessjef: – Han var «King of the blues»

Ingen brudd

Bjørn Andersen er daglig leder i Bluesfactory og i praksis manager for Skyldig som faen. For fire år siden var han med på å starte Blueshuset og han har fulgt bandet gjennom utallige personellutskiftninger gjennom årene.

– Til sammen har de spilt over 120 konserter på fire år nå, de spiller praktisk talt ingen show ute på øya lenger, bare utenfor. Like vel, på de 120 konsertene, med øl i kjøleskapet backstage og med overnatting på høyfjellshotell, har det aldri vært et eneste brudd på reglene.