NRK Meny
Normal

Skuffet over tilbudet

Bondelagslederen i Vestfold er skuffet over tilbudet fra Sylvi Listhaug.

Thorleif Müller

Leder i Vestfold bondelag, Thorleif Müller, er ikke fornøyd med tilbudet fra staten.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

– Jeg er skuffet på vegne av Vestfold-landbruket, og som borger i Norge. Landbruket er ikke bare for bonden og vi mener dette er et kritisk lavt tilbud, sier leder i Vestfold bondelag, Thorleif Müller.

Staten tilbyr jordbruket en inntektsramme på 90 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør. Det er under en tiendedel av bøndenes krav.

Müller frykter for økonomien til kornbøndene i fylket.

– I løpet av de siste årene har utviklingen for kornbøndene i Vestfold vært dårlig. Produksjonen av korn har gått ned fra 140 000 tonn for ti år siden, til drøyt 100 000 tonn i dag. Den utviklingen ønsker vi å snu, men da må vi få til en bedring i kornøkonomien og tilbudet vi fikk i dag svarte ikke til dette for å si det pent, sier han.

Vil vurdere forhandlinger

– Jeg håper staten har noe mer å komme med enn disse fattige 90 millionene. Tilbudet er en økning på 6000 kroner per årsverk. Det er vi ikke fornøyde med. Andre grupper har fått 16 000 kroner. Vi ønsker å jevne ut den enorme forskjellen, sier Müller.

Han forteller at de nå vil vurdere om det er grunnlag for forhandling.

– Dette er jo et tilbud, så nå skal Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukerlag sammen vurdere om det er grunnlag for å gå i forhandlinger. Vi øyner jo en mulighet ved at KrF og Venstre også vil ha et ord med i laget og at de vil få til en landbrukspolitikk som gir økt norsk matproduksjon, sier Müller.

Han utelukker ikke aksjoner fra bøndene.

– Aksjoner er vi klare for hvis så er nødvendig.