NRK Meny
Normal

Fra og med torsdag må du ha med ID

Skal du om bord på en ferge til Norge må du fra og med torsdag ha med deg gyldig legitimasjon.

Fra og med torsdag klokken 08.00 må alle reisende på ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland ha med seg ID.

Stasjonssjef Tor Eriksen ber folk ta med seg pass hvis de skal med fergene. Se hva reisende ved havna i Larvik sier om den skjerpede grensekontrollen.

Torsdag klokken 08.00 utvides grensekontrollen i Norge. Dermed må alle som kommer med ferger fra Sverige, Danmark og Tyskland vise gyldig legitimasjon når de går av og på fergene.

– Det er en klar anbefaling fra politiet at alle har med pass, sier Tor Eriksen som er stasjonssjef ved Larvik politistasjon.

Han forteller at det ikke er påbudt med pass for nordiske borgere, men at politiet likevel anbefaler dette. Skulle du mangle pass må annen godkjent legitimasjon benyttes.

Utfordrende med barn

Torgeir Torgersen befinner seg onsdag kveld ved havna i Larvik med barna sine. Han sier han ikke har legitimasjon til barna.

Torgeir Torgersen

BARN: Torgeir Torgersen håper det holder at han som voksen har med legitimasjon, når han reiser med barna.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Vi voksne har med passene våre og det tenker jeg må være greit nok, sier Torgersen.

Eriksen forteller at politiet vil utvise skjønn i situasjonene hvor barn reiser med voksne, men ikke selv har identifikasjonspapirer.

Vil bremse strømmen av asylsøkere

Bakgrunnen for den innskjerpede grensekontrollen er Sverige som tirsdag trappet opp grensekontrollen og innførte strengere innvandringspolitikk enn tidligere.

Når Sverige strammer til og øker grensekontrollene, er man redd for at strømmen i enda større grad skal komme til Norge, sa statsminister Erna Solberg (H) til NRK tirsdag.

Politidirektoratet sier kontrollen først og fremst er et signal til asylsøkere.

Tror ikke det blir problematisk for Color Line

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i rederiet Color Line, Helge Otto Mathisen, tror ikke den ekstra kontrollen vil påvirke passasjerer ved hans fergeselskap.

Helge Otto Mathisen

UPROBLEMATISK: Helge Otto Mathisen i Color Line sier selskapet vil samarbeide med politiet om den skjerpede kontrollen.

Foto: Pressebilde Color Line

– Jeg tror både myndighetene og vi er innstilte på at dette skal gå så flytende som mulig, per nå er det ikke noe som tilsier at dette vil få store, uheldige konsekvenser for passasjerene, sier Mathisen.

Han sier de praktiske tingene rundt kontrollen ikke er avklart med fergeselskapet enda.