Hopp til innhold

Skiløpere sprer miljøgift

Rester av skismøring med fluorkarboner kan gi alvorlige skadeeffekter på dyr og mennesker. Alle vil ha det ut av skisporet, men savner alternativer.

En langrennsløper staker i løypene ved Sjusjøen.

FARLIG: Den vanlige påsketuristen bruker som oftest ikke den miljøfarlige skismøringen, men det er likevel et stort problem så lenge det finnes på markedet, mener flere.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Dette er ikke skismøring for vanlige «påske-skiløpere», men likevel er utbredelsen omfattende. Langrennseliten, rekrutteringsløpere og ivrige amatørskiløpere og mosjonister bruker stoffene, og får bedre gli i skiløypene.

Når snøen smelter forblir de giftige skismøringsrestene i naturen.

Miljøgiften fluor brytes knapt ned i naturen. Forurensingen fra skiløyper hoper seg opp via vann og jord, den tas opp i dyr og til slutt mennesker. Stoffene er kreftfremkallende.

NRK har tidligere skrevet om at Holmenkollen skianlegg er fullt av giftige meitemark.

Smøring av ski med skismøring med flourkarbon

GIFTIG: Både gassen som frigjøres under smøring av skiene og smøringsrester som blir liggende igjen i skisporet ved bruk av skismøring med fluorkarbon er giftig.

Foto: Hans Petter Reppe/NRK

– Blir forbudt

Seksjonsleder i Miljødirektoratet, Heidi Morka, sier dette er en stoffgruppe miljømyndighetene har fokus på. Miljødirektoratet har i samarbeid med tyske myndigheter laget grunnlaget for et forbud mot PFOA (perfluoroktansyre) i EU, som gjelder fra 2020.

Skiløper

Blir skismøring med de miljøfarlige stoffene forbudt?

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Selv om skismøring står for en liten andel av totalen, er det likevel viktig å bli kvitt alle kilder til disse stoffene som ikke brytes ned miljøet, sier Morka til NRK.

Fremtiden i våre hender og leder Anja Bakken Riise ønsker at vinter-OL i 2022 blir uten giftstoffer i skismøringen.

– Finnes ikke gode nok alternativ

Per Olav Hoff i firmaet Skislip AS i Svarstad lever mener det ideelt sett er best for alle at produktene blir forbudt.

Per Olav Hoff i Skislip AS smører ski

Per Olav Hoff i Skislip AS ønsker seg fluorfrie og like gode smøringsprodukter.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen/NRK

– Problemet er at det ikke finnes noe som er i nærheten av like bra. Fluor gir i særklasse best gli på alle type føre, ikke minst i varmt vær og med gammel snø, sier han.

Søppelhåndtering og fokus på utvikling

I oktober 2017 vedtok Langrennskomiteen i Norges Skiforbund (NSF) et forbud mot bruk av fluorholdige produkter for aldersbestemte klasser til og med 16 år.

Utviklingssjef Brit Bandishol i NSF mener utfordringen er å utvikle effektive kontrollmetoder. I mellomtiden er innsamling av smørerester, sporet å følge.

Hun og forskningssjef Christian Gløgård i Swix, mener begge dette er det viktigste tiltaket for å begrense forurensingsproblemet.

– Swix, med omkring 50 prosent av verdensmarkedet for slik skismøring, har fokus på miljøutfordringer og arbeidsmiljø i smørebuer, sier Gløgård.

Han anslår at det totalt sett brukes "noen hundre kilo fluorkarboner" i deres totale årlige produksjon.

Ett tonn årlig

Etter det NRK erfarer brukes det årlig rundt et tonn fluorkarbon i skismøring. Ulike typer smøring på verdensbasis har ulik prosent fluorkarboner.

– Vi jobber med alternativer, og er i front i utviklingen. Vi vil bidra til å fjerne fluor så fort som mulig, sier han, og legger til at deres undersøkelser viser at over 90 prosent skrapes av før skiene møter snøen.