Hopp til innhold

Skal undersøke effekten av alternativ behandling

– Vi må stoppe med den unødvendige bruken av antibiotika, sier professor.

Fotsoneterapi

FOTSONETERAPI: Kan fotsoneterapi hjelpe mot bihulebetennelse? I høst kommer Universitetet i Tromsø til Nøtterøy for å forske på nettopp det. (illustrasjonsbilde)

Foto: Colourbox

Neste uke starter et prosjekt for å finne ut om bruk av fotsoneterapi kan dempe plagene ved bihulebetennelse.

Arbeidet skal foregå på Nøtterøy naturmedisinske center, i samarbeid med en lege fra Vestskogen medisinske senter. Det hele skal styres av forskningsmiljøet fra Universitetet i Tromsø.

– Vi har et forskningssenter på UiT som har i oppdrag å undersøke effekt av alternativ behandling. Og så er vi så heldige å ha noen dyktige aktører i Vestfold som vi samarbeider med, sier Arne Johan Norheim.

Han er lege og professor ved nasjonalt forskningssenter innen komplementær og naturmedisin ved Universitetet i Tromsø.

Er det nå slik at vi ser mer etter alternative behandlingsmetoder enn tidligere?

– Vi burde i hvert fall gjøre det. Jeg har jobbet som lege i mange år, og ser at vi må slutte med den unødvendige bruken av antibiotika fordi det kan gi oss mange nye problemer som vi faktisk ikke ser i dag.

– Ved bihulebetennelse blir ikke antibiotika anbefalt i nasjonale retningslinjer. Da er det nyttig å ha et alternativ som kan hjelpe den som har slike plager, fortsetter han.

Trenger pasienter

Prosjektet skal foregå over flere måneder, og professoren fra Tromsø sier han ikke har noen meninger om resultatet på forhånd.

– Vi er på en måte uhilda i det her og har vårt samfunnsoppdrag i å drive forskning, så ethvert resultat er både interessant og relevant for oss å presentere, sier Norheim.

Nøyaktig hvor lenge prosjektet vil vare, avhenger av pasienttilfanget. I første omgang trenger de et 20-talls pasienter. Hver pasient skal være med i ti dager. Professoren forteller at prosjektet kan vare i opptil tre-fire måneder.

Er dere på jakt etter personer med bihuleplager til prosjektet?

John Petter Lindeland

MED PÅ PILOTSTUDIE: John Petter Lindeland forklarer at arbeidet først og fremst er en pilotstudie for å vurdere om en etter hvert kan gå videre med et større forskningsprosjekt.

Foto: Per Foss / NRK

– Jeg håper at de kjenner sin besøkelsestid, og har lyst å være med. Det er gratis og ingen risiko. Det er kun en gevinst ved å prøve et alternativ når en har en plager hvor det ikke finnes et godt alternativ i det offentlige helsevesenet, sier Norheim.

Personer som ønsker å delta, skal henvende seg til Vestskogen medisinske senter.

– Spennende

Prosjektet starter onsdag 27. september, og ved Nøtterøy naturmedisinske center ser naturterapeut John Petter Lindeland frem til arbeidet.

– Det er et spennende prosjekt. Jeg tenker at det er i allmenn interesse at det blir forskning på naturmedisinske metoder som kan ha effekt for enkelte sykdomskategorier, sier han.