NRK Meny
Normal

Skal se på alternativer til «helsesøster»

Målet er å rekruttere flere menn.

En kvinne får satt en sprøyte med influensavaksine

FLEST KVINNER: Det er få mannlige helsesøstre i Norge. Det vil sykepleierforbundet gjøre noe med.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Norsk Sykepleierforbund (NSF) vedtok på sitt landsmøte tidligere denne måneden å jobbe for kjønnsnøytrale titler for sykepleiere, melder Sykepleien.

Av over 3 000 helsesøstre i landet, skal det være kun fem menn. Ønsket bak det å se nærmere på titlene, er å rekruttere flere menn.

Thina Alice Andersen-Lund.

MENN: Thina Alice Andersen-Lund sier at fordi også fedre veiledes av helsesøstre, kan det lønne seg med flere menn i yrket.

Foto: Privat

– Faggruppa for helsesøstre har gjort et liknende vedtak hvor de skal vurdere om det finnes en annen tittel man kan bruke for å være mer nøytral. Det er likestilling begge veier i dag og det handler om å følge opp det initiativet faggruppen har begynt på, sier Thina Alice Andersen-Lund som er stedfortredende fylkesleder for NSF Vestfold.

Skal inkludere flere i arbeidet

Det kom ikke opp noen forslag til hva man eventuelt skal erstatte ordet «helsesøster» med, men det er det de skal jobbe videre med de neste årene.

– Det er mange som må mene noe om det før det kommer konkrete forslag til titler, sier Andersen-Lund.

Vedtaket på landsmøtet er derfor kun en start, og et ønske om debatt på området.

– Vi vet ikke hvor vi ender opp, men vi vil ha fokus på det og finne ut hva som er best. Det er ikke slik at det er vedtatt og forkaste titlene for godt. Det er bare et utgangspunkt for en debatt for å finne ut hvor veien går videre, understreker hun.