NRK Meny
Normal

Barnehagebarn skal lære om incest

5 år gamle barn skal lære om vold og hvor intimgrensene går. – Viktig for å forhindre overgrep, mener incestsenter.

Bamse på stol

Illustrasjonsbilde

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Incestsenteret i Vestfold har fått 800 000 kroner fra Justis- og beredskapsdepartementet til å starte et undervisningsopplegg om teamet, som trolig er det første i norske barnehager.

– Vi skal lære barna til å bestemme over sin egen kropp. I tillegg skal vi lære dem å gjenkjenne det som ikke er lov, sier daglig leder Mary Ann Oshaug.

Ved årsskifte skal de første undervisningene være gjort hos 5 år gamle barnehagebarn i Tønsberg og Nøtterøy.

Mary-Ann Oshaug
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Les også:

Innholdet ikke klart

Hva som står på timeplanene er ikke spikret ennå, men halve dagen blir satt av til blant annet samtaler, lek og rollespill.

Incestsenteret er i startgropen av planleggingen og samarbeider også med overgrepsteamet i Tønsberg kommune. Også pedagoger i kommunen er med på laget for å kvalitetssikre undervisningen.

– Når vi endelig får muligheten til dette, får vi muligheten til å komme inn før overgrepet skjer. Da er det lettere for barna å si fra dersom noen forsøker å gjøre noe de ikke skal, sier Oshaug.

Les også:

Alle barnehager blir besøkt

Målet er at alle barnehagene i Vestfold i løpet av neste sommer skal få besøk av fagfolkene fra Incestsenteret.

Men også fordelere og ansatte skal få undervisning.

– Ansatte i barnehagen har ikke undervisning om overgrep mot barn, og de har sikkert hørt om det vi gjør i barneskolen. De ansatte ser veldig frem til dette, sier Oshaug.

Fra før samarbeider senteret med skolene i fylket om et undervisningsopplegg om incest og seksuelle overgrep for elever i alderen 7–16 år.