NRK Meny
Normal

– Noen mener Røde Kors ikke skal hjelpe alle mennesker

Vestfold Røde Kors møtte motstand da de ville hjelpe romfolk. Nå skal resten av landet lære av deres erfaringer.

Bjørn Hjalmar Andersen

Bjørn Hjalmar Andersen kjempet lenge for å finne en plass som var egnet som teltleir for omreisende EØS-borgere.

Foto: Linn Løkken

– Vi gjorde noen erfaringer som på mange måter overrasket oss noe. Vi opplever nå, for første gang i Vestfold Røde Kors, at det er mennesker som mener at vi ikke skal hjelpe enkelte mennesker. Det kan ikke Røde Kors la seg styre av, sier daglig leder i Vestfold Røde Kors, Bjørn Hjalmar Andersen, til NRK.no.

– Vi har et helt klart mandat i verden som handler om at vi skal hjelpe mennesker som trenger assistanse, uansett hvordan de måtte se ut, uansett hvor de måtte komme fra, hva slags religion de har eller hva de måtte mene, legger han til.

Vi fant noen sorte hull i velferdssamfunnet i vinter.

Bjørn Hjalmar Andersen

Les også:

Røde Kors landsmøte

Denne helga møtes 900 deltakere til Røde Kors sitt landsmøte i Trondheim. Delegasjonen fra Vestfold er rekordstor.

I tre dager skal de ha nasjonale og internasjonale humanitære utfordringer på dagsorden, og Bjørn Hjalmar Andersen skal blant annet snakke om Røde Kors sine erfaringer fra arbeidet med å hjelpe mennesker som ikke mange ønsker at Røde Kors skal hjelpe

Røde-Kors-teltet på Barkåker.

Slik ble teltleiren til Røde Kors i Vestfold sist vinter. Problemet var bare det at ingen ønsket å sove inne i leiren fordi den var for innesperret og ufri.

Foto: Philip Hofgaard

– Det er mye hyggeligere når folk syntes det er hyggelig at vi hjelper til. Det var en krevende situasjon. Men Røde Kors, og jeg, var aldri i tvil om at vi måtte gjøre den jobben vi gjorde. For å kartlegge behovet og finne ut om det var mennesker der som trengte oss i vinter. Selv om det er krevende, så var det en helt nødvendig oppgave, forklarer Andersen.

Tidligere har president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, uttalt at de opplever at sivilsamfunnet legger inn mye innsats, men at det offentlige ikke er like flinke til å komme med tiltak. Det er en uttalelse Andersen kjenner seg igjen i.

– Vi fant noen sorte hull i velferdssamfunnet i vinter. Det er jo også vår oppgave og mandat. Å gå inn og fylle inn der det offentlige ikke har kapasitet eller svikter. Vår tilnærming da er at vi går inn der og da, for å bøte på situasjonen. Men også sette lyset på humanitære utfordringer gjennom handling, sier Andersen.

Les også:

Kartlegger situasjonen

Det er ikke bare fra Vestfold oppmøtet trolig blir rekordstort. Interessen for årets landsmøte er ifølge Andersen veldig stor. Nå skal retningen for den humanitære stakes ut, og det er det mange som tar seg tid til å være med på.

Røde Kors tar ikke stilling til om de skal være her eller ikke.

Bjørn Hjalmar Andersen

Og nå temaet er humanitære utfordringer, så gjelder ikke bare det de internasjonale. Det blir også snakk om utfordringene i Norge.

– Vi er i gang med et arbeid nå med å nettopp kartlegge hva situasjonen er når det gjelder dette i Vestfold. Men vi vet jo noe allerede. Skal vi trekke frem noen overskrifter, så er det knyttet til stor ensomhet i Norge og i Vestfold. Vi opplever også fattigdom, i særdeleshet her i Vestfold, sier Andersen og legger til:

– Kriser, konflikter og uro i verden og Europa, treffer også oss ved at vi får folk hit, som helst ville være der de bor.

Les også:

Han forteller at slik han ser det er det viktig at Røde Kors i fremtiden øker kapasiteten innenfor områdene der man ser disse økende behovene.

– Sammen med det offentlige må vi komme med tiltak når det gjelder fattigdom. Her i Norge, men også i verden. Og så må vi være forberedt på en økt tilstrømning av mennesker. Vi må se på hvordan vi kan møte dem når de kommer hit til landet. Vi tar ikke stilling til om de skal være her eller ikke, men vi vil gjerne gjøre noe for dem når de er her, avslutter Andersen.