NRK Meny
Normal

Vil ta «de store fiskene»

– Det er veldig vanskelig å avdekke denne typen kriminalitet.

Lærling

KRIMINALITET: Byggebransjen tar selv initiativ for å stoppe kriminell virksomhet i bransjen. (illustrasjonsbilde)

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Torsdag samles 150 personer på Bakkenteigen i Horten for å dele sine erfaringer om utfordringene i byggebransjen.

– Vi skal diskutere hvordan vi skal klare å demme opp for økt innflytelse av kriminelle elementer i denne bransjen, sier daglig leder Thormod Hansen i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, avdeling Telemark, Buskerud og Vestfold.

– Særlig i Oslo har de kjent på kroppen hvordan kriminelle elementer infiltrerer enkelte selskaper og kommer inn på underentreprenørsiden og utfører arbeid til en helt annen pris enn det de seriøse selskapene kan gjøre, fortsetter han.

Ikke bare Oslo

Thormod Hansen i mørk dressjakke og lys skjorte.

UTFORDRINGER: Thormod Hansen sier at Vestfold er et fint sted å jobbe, men ønsker også et fokus på utfordringene i bransjen.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK

Hansen sier at dette også foregår i de tre fylkene han jobber.

– Det er veldig vanskelig å avdekke denne typen kriminalitet fordi de ofte operer med stråselskaper, fiktive firmaer, de utfører fiktiv fakturering og unndrar sånn sett skatt og avgifter som andre selskaper må betale.

Vil ha tips

For et par år siden samlet fylkesmannen i Vestfold bransjen og tilsynsetatene. Sammen så de på hva de kunne gjøre for å stanse utviklingen.

Det siste året er det også opprettet et tippssamarbeid med Skatteetaten og Arbeidstilsynet hvor bransjen selv har mulighet til å varsle om denne type virksomhet. En etterretningsenhet jobber for å samle inn disse tipsene.

– Ofte er det små brikker som skal til for at vi når frem til de store fiskene. Nå «hever vi garden» for å stoppe dette.

Hansen forteller videre at bransjen selv har tatt initiativ til at offentlige byggherrer skal stille strengere seriøsitetskrav på sine prosjekter.

– De selskapene som skal jobbe på et offentlig prosjekt, skal etter de nye bestemmelsene vi presenterer på Bakkenteigen i dag, ha lærlinger og en viss prosent faglært arbeidskraft.

– Vi stiller også krav til at de skal ha et godt HMS- og internkontrollsystem. I tillegg skal det være norsktalende på byggeplassen som kan kommunisere med hverandre.