NRK Meny
Normal

Skader for millioner av kroner

Forsikringsselskapet IF har sjelden fått så mange skademeldinger på så kort tid på grunn av regn.

Soverommet er fylt av vann etter oversvømmelsen

Soverommet i denne leiligheten er full av vann etter oversvømmelsen natt til torsdag.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Vi fikk allerede i natt skademeldinger fra fortvilte huseiere i Hortensområdet. Til nå har vi i IF alene, fått et tjuetalls skademeldinger fra Horten og områdene rundt, bare etter nattens regnvær, sier kommunikasjonsrådgiver i IF, Sigmund Clementz.

Oversvømmelsen veltet kjøleskapet

Kjøleskapet i en av leilighetene Egeland leier ut, hadde veltet på grunn av vannmassene.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Les også:

Christian Egeland er en av huseierne i Åsgårdstrand som fikk kjelleren full av vann natt til torsdag. I tillegg til å være huseier, er han student ved Høgskolen på Bakkenteigen. Han leier ut leiligheter til flere av sine medstudenter og det er i disse leilighetene vannet har gjort skade. Da han ringte forsikringsselskapet torsdag morgen ble han overrasket.

– Jeg fikk beskjed om at jeg måtte vente i flere dager på en takstmann, for de har så mye å gjøre nå, forteller Egeland.

Står til knærne i kloakk

Sigmund Clementz i IF sier at folk som ringer dem er fortvilte, at de står i vann til knærne. Mange av dem som ringer forteller at de har vært uheldige og fått såkalt tilbakeslag, det vil si at de har fått avløpsvann inn i kjelleren.

15 centimeter brunt vann og grus kom opp gjennom sluket.

Da kom nattens uvær igjen inn i vår underetasje via kommunens nett! Denne gang kom det ca. 15 cm grus, søle og kloakk, skriver huseieren som sendte oss dette bildet.

Foto: Privat

– Du kan jo selv tenke deg, hvordan det er å stå til knærne i kloakk, det er neppe særlig hyggelig, sier Clementz.

Forsikringsselskapet har også fått meldinger fra både Østfold og Lillestrøm. Uværet de siste ukene, som har rammet flere steder i Norge, har ført til vannskadde kjellere i flere deler av landet.

– Vi har hatt lignende vær mange steder i landet. Jæren og Halden ble hardt rammet for to uker siden, og fikk også Lillestrøm merke uværet. Det har vært en svært regnfull august, og det er sjelden vi opplever så mange skader på så kort tid, på grunn av regn som vi har nå.

Merker at været er i endring

Clementz sier forsikringsselskapet merker at været er i endring. De fire-fem siste årene har været på sommeren gitt flere skader enn tidligere år.

– Denne værtypen rammer rått og brutalt, det er kraftig og lokalt regn, og det lokale avløpsnettet klarer ikke å ta det unna. Så regnvannet som er i avløpsnettet, må finne en vei ut, og da er det nærmeste avløp og sluk i boliger, sier han.

Les også:

Hvor dyrt det blir å fikse skader som oppstår etter oversvømmelser i kjellere varierer. Mellom 50 000 -100 000 kroner per bolig er vanlig, men noen hus får større skader, noen ganger må både gulv og tak rives ned og bygges opp igjen.

– I de tilfellene blir det fort dyrere. Og det tar lang tid før det blir helt i orden igjen, for før håndverkere kan slippe til og bytte gulv og tak, så må det være helt tørt, og det kan fort ta et par måneder.