NRK Meny
Normal

Sjekker om 63-åring kan straffes

63-åringen som er siktet for skuddene i Badeparken i Sandefjord gjennomgår nå en judisiell observasjon for å se om han er strafferettslig tilregnelig.

Tre personer ble skutt i Badeparken i Sandefjord

63-åringen som er siktet for å ha skutt tre personer i Badeparken i Sandefjord i januar gjennomgår nå en judisiell observasjon for å se om han er strafferettslig tilregnelig.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

Det er retten som har bedt om en slik observasjon for å vurdere om tiltalte har skyldevne, eller om han har en tilstand som medfører straffefrihet, skriver Sandefjords Blad.

Politiadvokat Bente Selstad Hansen ønsker ikke å kommentere den judisielle observasjonen som nå er satt i gang.

– Dette er et punkt i etterforskningen jeg ikke skal uttale meg om, sier hun til avisen.

Heller ikke 63-åringens advokat, Ole Petter Breistøl ønsker å kommentere saken.

Gunnar Johannessen sitter som nestleder i psykiatrisk gruppe i den rettsmedisinske kommisjonen. Han vil ikke si noe om den pågående observasjonen av 63-åringen som er siktet, og presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Judisielle observasjoner gjennomføres som oftest fordi det er tvil om den siktede er tilregnelig og kan ta ansvar for sine handlinger, sier han¨til Sandefjords Blad.

Fant matchende kule

63-åringen ble varetektsfengslet i fire nye uker 14.februar. Politiet viste da til fare for gjentakelse og at det ville virke støtende for allmennheten om 63-åringen skulle blitt løslatt.

I januar i år ble to menn og en kvinne skutt i Badeparken. Mannen ble pågrepet like etter skyteepisoden. Alle tre overlevde, men tilstanden er fortsatt alvorlig for en kvinne.

Politiet har hele tiden vært sikre på at de har tatt rett mann, selv om flere personer i rusmiljøet i Sandefjord hevdet at de hadde tatt feil mann. 10.februar ble en kule funnet i kroppen på ett av ofrene matchet med revolveren som ble beslaglagt hjemme hos 63-åringen. De matchet. Revolveren som ble brukt er en 357 Magnum Smith & Wesson. Den siktede 63-åringen tilhører ikke rusmiljøet, men er en uføretrygdet mann med millionformue.

– Det er gjort ballistiske undersøkelser av to prosjektiler funnet på åstedet, og ett tatt ut av kroppen på en av de fornærmede. De tre prosjektilene samsvarer med et våpen vi har beslaglagt i leiligheten til siktede, fortalte politiadvokat
Bente Selstad Hansen til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet undersøker 63-åringens leilighet

I begynnelsen av februar matchet en av kulene som satt i ett av offerne pistolen som politiet fant i 63-åringens leilighet.

Foto: Teigen, Trond Reidar / Scanpix

Nekter fortsatt for å ha skutt

Ifølge politiadvokat Selstad Hansen har 63-åringen innrømmet at han eier revolveren, men han nekter fortsatt for å ha skutt. Han har siden første avhør fastholdt at han var hjemme og så på TV på skuddtidspunktet. Hans kone gir ham alibi.

Politiets teori er at han har kranglet med rusmisbrukerne i forkant av skytingen. Mannen er siktet for forsøk på overlagt drap.