Normal

Sjakkgeniet Lykke-Merlot (8)

Hun er bedre i sjakk enn det Magnus Carlsen var da han var på hennes alder. – Hun er langt før Magnus, sier eks-treneren til Carlsen.

Sjakk-geniet Lykke-Merlot (8)

ØVER PÅ NETTET: Den 8 år gamle jenta fra Sandefjord, Lykke-Merlot Helliesen, øver hver eneste dag på nettet og med pappa. – Jeg vinner mange ganger over pappa, sier det lille sjakkgeniet.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Lykke-Merlot Helliesen har nettopp utført sitt første trekk med hvite brikker i et interaktivt parti. Motspilleren er selvfølgelig Magnus Carlsen.

Hun ble bitt av sjakkbasillen som 6-åring. To år senere har jenta fra Sandefjord blitt bedre i sporten enn selveste Magnus Carlsen var da han var på hennes alder.

– Jeg øver og øver og øver hver eneste dag, sier Lykke-Merlot Helliesen litt sjenert.

Slo treneren til Carlsen

Da Helliesen var seks år, slo hun en voksen mann og stormester i sjakk, Simen Agdestein, som var treneren til Magnus Carlsen på Norges Toppidrettsgymnas.

– Det beste jeg vet med sjakk er hvis jeg vinner og hvis jeg finner kule trekk som andre ikke ser, sier det lille sjakkgeniet.

Og de kule trekkene finner hun ved å kalkulere og tenke seg grundig om, ifølge henne selv. Slik gikk hun også frem da hun spilte mot Agdestein.

– Det første jeg gjorde, var å tenke ut en veldig bra plan. Han slo tårnet mitt, men da tok jeg dronningen og etter noen trekk så ga han opp. Det ble ikke "sjakk matt", men han ga opp fordi jeg uansett hadde vunnet, sier hun stolt.

Det skal sies at stormesteren spilte ni sjakkpartier på én gang når Lykke-Merlot Helliesen slo han, men få hadde trodd at han skulle bli slått i noen av dem.

– Kjempetalent

Simen Agdestein husker ikke om noen flere slo ham den dagen, men Helliesen husker han godt.

– Hun er et kjempetalent. Hun spilte bra og vakte oppsikt. Man merket at hun var god på måten hun utførte trekkene på, sier Agdestein til NRK.

Han tror også at det er stor sannsynlighet for at hun er bedre enn selveste Magnus Carlsen var da han var på hennes alder.

– Det stemmer helt sikkert. Hun er langt før Magnus, tror jeg.

Simen Agdestein

TALENTFULL JENTE: Simen Agdestein, eks-treneren til Magnus Carlsen på Norges Toppidrettsgymnas, sier at han kunne merke hvor flink Helliesen var da han spilte med henne. For to år siden, vant hun over stormesteren i sjakk.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Heier på Norge

Til tross for datterens forkjærlighet til sjakk, har ikke lille Lykke-Merlot Helliesen fått lov til å være så lenge oppe om kveldene for å se på Sjakk-VM av mamma May-Brit Helliesen.

Etter et lynraskt 12. VM-parti på mandag denne uken, ble Magnus Carlsen og Sergei Karjakin enige om remis. For å kåre en vinner, skal det spilles fire partier hurtigsjakk i kveld kl. 20.00.

– Men siden du kan så mye om sjakk, tror du Magnus Carlsen kommer til å vinne?

– Jeg vet ikke, men jeg håper at Magnus Carlsen vinner.

En gang skal også hun dra til VM og spille, men først må hun bli litt eldre, sier hun.