Sjåfør i «Operasjon Rubicon» må i fengsel

Kjørte fra politiet, men kom ikke langt.

Goksjø i Sandefjord

DEPOT: Politiet mener området ved E18 ved Goksjø i Sandefjord ble brukt som depot for narkotika.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

En 47 år gammel mann fra Vestfold er i Sandefjord tingrett dømt til to år og tre måneders ubetinget fengsel for å ha medvirket i omfattende narkotikavirksomhet.

I 2014 og 2015 jobbet Vestfold politidistrikt med en operasjon som var rettet mot organisert kriminalitet, kjent som «Operasjon Rubicon». I alt var 27 nordmenn og litauere siktet for alvorlig narkotikakriminalitet.

Avlytting og spaning

En kveld i januar 2015 kjørte 47-åringen en Volvo i Goksjø-området i Sandefjord. Han hadde med seg en kamerat som politiet mistenkte for narkotikavirksomhet, og de avlyttet derfor kameratens mobiltelefon.

Politiet hadde mistanke om at narkotika skulle bli overlevert på avtalte steder i Goksjø-området, og foretok spaning denne kvelden.

47-åringen og kameraten kjørte til Goksjø. Kort tid før hadde to andre menn vært der og gjemt en pose med flasker, som inneholdt hvitt pulver, i en kvisthaug. Da kameraten gikk ut for å hente denne posen, ble 47-åringen sittende i bilen med motoren i gang.

Kjørte fra politiet

Politiet bestemte seg for å pågripe de to før bilen kom ut på hovedveien. En politiførstebetjent stilte derfor bilen sin på tvers for å sperre veien for Volvoen.

Da de to så bilen, gasset 47-åringen på og bilen havnet i grøfta. Politiførstebetjenten rev opp passasjerdøra og grep tak i kameraten. Likevel kjørte bilen av gårde. Den stanset imidlertid etter noen kilometer som følge av skadene etter utforkjøringen.

Både 47-åringen og kameraten overga seg da frivillig til politiet, og de ble tatt med nesten to kilo amfetamin.

Betalt i amfetamin

I retten erkjente mannen seg skyldig i å ha forsøkt å stikke fra politiet, men ikke skyldig for oppbevaring av narkotika. I dommen står det imidlertid at det ikke er noen tvil om at 47-åringen medvirket til dette.

Kameraten er tidligere dømt i samme sak, til en fengselsstraff i tre år og seks måneder.

47-åringen har forklart til retten at han kjørte kameraten til Sandefjord et par ganger tidligere, og fikk da et par gram amfetamin som betaling.

I dommen står det videre at årsaken til at rettssaken til 47-åringen kom to år etter hendelsen, er fordi større saker i det samme komplekset har hatt prioritet.

I tillegg til ubetinget fengsel, må 47-åringen betale saksomkostninger på 15 000 kroner. Han mistet også førerkortet i ett år, men har nå fått det tilbake.