Slik sikrer du deg mot båttyveri

Båtsesong er også høysesong for tyveri av båter og båtutstyr, melder forsikringsbransjen.

Illustrasjonsfoto båt

Forsikringsbransjen ber deg passe ekstra godt på båt og båtutstyr i sommer (Illustrasjonsfoto)

Foto: Rainer Prang / NRK

– Vær på vakt om du oppdager ukjente biler i båthavna på kveldstid, det kan være tyver som ser seg rundt. Vi har sett en rekke raid fra omreisende, velutstyrte bander, sier kommunikasjonsansvarlig i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

Hun mener tiden er inne for å sjekke om båten er godt nok sikret.

– Det er så surt å få båtsesongen ødelagt av tyveri, sier Slettemoen.

Les også:

Nedgang i antall skader

Sammen med havariskader står tyveriskader for storparten av forsikringsutbetalingene på rundt 400 millioner kroner årlig. Ifølge Finans Norge meldes om lag 9000 skadetilfeller på fritidsbåtforsikring hvert år, rundt 1500 av disse er tyveriskader.

– Bransjen har registrert en gledelig nedgang i antall skader de senere årene, det mener vi skyldes at stadig flere sikrer båten godt. Det er ofte enkle tiltak som skal til, sier Slettemoen.

Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig Frende forsikring, på brygga med båt

Slettemoen sier det ofte er enkle tiltak som skal til for å sikre verdiene.

Foto: Frende Forsikring

Både politiet og forsikringsselskapene anbefaler at du tar bilder av båten. Det vil gjøre det lettere for politiet å etterlyse båten, om den blir stjålet.

Les også:

De fleste tyverier fra båt, er av utstyr og løsøre. Derfor anbefaler forsikringsselskapet deg å ta grep.

– Små påhengsmotorer bør du ta med hjem, bensintanken også. Større motorer låser du med spesiallås. Ett tips kan også være å fjerne en motordel, som gjør den umulig å starte, forklarer Slettemoen og legger til:

– Sørg også for at alle luker og dører er låst, og ikke la attraktivt utstyr ligge fremme. I noen båter kan du i dag til og med klikke av rattet, det er god tyverisikring.

Les også:

Rabatt ved organisert vakthold

Hun anbefaler også å installere sporingsutstyr, og forteller at det finnes mye godt og rimelig utstyr. Både til sporing av båten, men også alarmer med sirene som vil kunne skremme tyvene.

Forsikringsselskapene gir også rabatt, dersom du har båten liggende i en havn med organisert vakthold.

– Forlat i hvert fall ikke båten i et mørkt og avsidesliggende havneområde, og sørg for at motor og kostbart utstyr er godt merket, avslutter Slettemoen.