NRK Meny
Normal

Sier nei til julegave fra Mannegruppa Ottar

Radiumhospitalets legater vil ikke ha de 75 000 kronene Mannegruppa Ottar har samlet inn.

Kreftprøver undersøkes på Radiumhospitalet

VIL HJELPE: Mannegruppa Ottar har forsøkt å donere penger til kreftrammede personer, men Radiumhospitalets legater har takket nei. På bildet undersøkes kreftprøver på Radiumhospitalet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er veldig synd at det å hjelpe de med kreft er mindre viktig enn å bekjempe dårlig humor i Norge, sier Mannegruppa Ottars Facebook-administrator Kay Erikssen.

Kay Erikssen

ADMINISTRATOR: Kay Erikssen fra Sandefjord.

Foto: Privat

Mannegruppas Ottars juleinnsamling er nå oppe i 75.000 kroner. Etter medlemmenes avstemning var det stort flertall for å gi pengene til Radiumhospitalets legater for å hjelpe folk som er rammet av kreft. Men pengene ville de ikke ha.

Daglig leder Jan Vincents Johannessen i Radiumhospitalets legater sier det ikke er ofte de sier nei til penger.

– Det er veldig mange som har reagert på hvordan denne gruppa fungerer, og allerede nå har det kommet inn mye mer penger på grunn av at vi takket nei i denne omgang, forklarer Johannessen.

Jan Vincents Johannessen

NEI TAKK: Jan Vincents Johannessen er tidligere administrerende direktør for Radiumhospitalet (1983-2005) og nå altså direktør og daglig leder for Radiumhospitalets legater.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ikke første som takker nei

Det er imidlertid ikke første gangen noen sier nei takk til penger fra Mannegruppa Ottar. I oktober sa Barnekreftforeningen nei til 180 000 kroner.

– Gruppa har noen verdier som vi ikke ønsker å bli assosiert med, sa styreleder i Barnekreftforeningen Are Rasmussen om pengenekten den gangen.

Mannegruppa har fått oppmerksomhet for å henge ut og hetse jenter, dele drøye vitser og bilder. Gruppa med over 40 000 medlemmer omtaler seg selv som et sted hvor det er fritt fram for upolitisk korrekt humor og vitser du trolig ikke hadde turt å legge på din egen facebook-vegg.

– Penger er penger

Etter kritikken i høst, sier Erikssen at de har ryddet opp. Noen hundre personer er kastet ut på grunn av regelbrudd som å poste pornografisk innhold, hetse eller rakke ned på andre.

Etter at Radiumhospitalets legater takket nei, gir Mannegruppa Ottar heller pengene til Fattighuset i Oslo. Kay Erikssen håper summen vokser til over 100 000 kroner innen innsamlingen stanser lille julaften.

Medieansvarlig Sverre Rusten i Fattighuset i Oslo er glad for bidraget og sier de ikke kan ha moralsk kontroll av dem som vil gi dem penger.

– Vi tar imot de pengene som er. Vi kan ikke drive kvalitetsvurdering av hver enkelt. Penger er penger, altså.