NRK Meny
Normal

Sendte nabovarsel før minnemarkering

BORRE (NRK): Frigjøringsdagen er markert over hele landet. Men for russere i Norge er 9. mai en enda større og viktigere dag.

Created by InfoDispatcher

Kalina – russisktalendes forening i Vestfold, skal 9. mai markere russernes seiersdag, at det er 70 år siden tyskerne kapitulerte offisielt overfor Stalins representanter. De skal møtes ved minnetavlen på Bergan, og ved batteriene i skogen på Vardås.

– De kommer til å merke oss. Jeg tror vi blir mange, vi kommer i biler og det blir sikkert litt kaos. I tillegg snakker vi høyt når vi er engasjerte, gjerne på russisk. Vi skal holde taler, synge og spille musikk, forteller Olga Stabell som er leder av foreningen.

Hun understreker at man ikke er nødt til å ha noen tilknytning til Russland for å være med på minnemarkeringen som starter på Bergan 1230 lørdag ettermiddag.

Besøkte ambassaden

Men foreningen Kalina markerte også 8. mai. Først ved å legge ned blomster på minnebautaen for falne nordmenn i Borre, før turen gikk videre til sammenkomst på den russiske ambassaden.

Olga Stabell (t.h.)viser frem bildet av bestefarens medaljer.

Olga Stabell (t.h.)viser frem bildet av bestefarens medaljer

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Det er stort for oss. Vi har pyntet oss og tatt på oss sløyfer som symbol på tilhørighet på den store dagen.

Stabell har med seg et portrett av sin bestefar. Hun er ikke den eneste som bærer portrett av nære slekninger.

– Vi gjør dette for å minnes de som har gått bort i forbindelse med krigen. Dette gjør russere over hele verden. Min bestefar har fått mange medaljer, hans historie om hva han opplevde under krigen er interessant, spennende og rørende.