NRK Meny
Normal

Sender ut solpatrulje

Når sola stråler fra klar himmel og temperaturen når et sommerlig nivå holder vi oss gjerne utendørs for å få sol på bleke vinterkropper. Det er ikke noe galt i det, men følg solvettreglene, anbefaler Kreftforeningen.

Soling på stranda

Det er ikke noe galt i å sole seg, men husk solvettreglene, anbefaler Kreftforeningen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Det er føflekk-kreft det handler om. Norge er faktisk i verdenstoppen når det gjelder tilfeller av føflekk-kreft i forhold til folketallet. Det er bare Australia og New Zealand som ligger foran Norge, og her til lands er det Vestfold som topper statistikken.

Viktig å forebygge

Rådgiver Hilde Aspholt Brennhovd i Kreftforeningen har derfor tatt med seg solvettreglene til NRK.no for å fortelle hva vi kan gjøre for å forebygge føflekk-kreft.

–Vårt budskap er at vi skal nyte sola, men unngå å bli solbrent. Solvettreglene våre handler om å ta pause fra sola, beskytte oss med solbriller, solhatt og solkrem og unngå solarium (se faktaboks om solvettregler).

Lange ferier og glede over sol

Hilde Aspholt Brennhovd

Hilde Aspholt Brennhovd anbefaler at vi gjør som folk i sørlige strøk under siestaen, nemlig å ta ei pause fra sola midt på dagen.

Foto: Helena Rønning / NRK

Jo mer utsatt for ultrafiolette stråler vi blir, jo mer utsatt er vi. Derfor er også punktet om solarium noe Kreftforeningen tar med, sier Aspholt Brennhovd. Hun tror det er flere grunner til at så mange nordmenn får kreft på grunn av sola.

– Det har nok å gjøre med at vi blir så glade for at sola kommer at vi vil ha mest mulig ut av den. Vi har dessuten lange ferier, kanskje drar vi på helgeturer til hytta eller ut i naturen, og dessuten er vi ikke så vant til å ta hensyn til sola etter en lang vinter.

Solpatruljen rykker ut

I forebyggingens navn sender Kreftforeningen ut Solpatruljen i sommer for å informere om hva vi bør gjøre for å beskytte oss. Først skal frivillige være med på kurs før de drar ut med patruljen.

– Deretter skal vi reise ut til steder der folk er. Vi skal på fotballskole, Torp flyplass, Bø sommarland i Telemark samt til strender rundt omkring. Der kan folk treffe oss på stands og få informasjon, sier Aspholt Brennhovd.