NRK Meny
Normal

Norske politifolk til Romania

– Vi ser en dramatisk økning av kriminelle fra Romania, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Rumenere på bensinstasjon i Kodal

Rumenerne betalte ikke for maten de bestilte på bensinstasjonen i Kodal. Bensinstasjonseieren varslet politiet, og dette førte til pågripelsen av de fem. De er siktet for flere eldreran på Østlandet i sommer.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

 Ingelin Killengreen

– Vi har også sett en kraftig økning av litauere og av polske statsborgere. Det er ikke tvil om at økningen er reel, sier politidirektør Ingelin Killengreen

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Veksten av rumenske vinningskriminelle som kommer til Norge, ser ikke ut til å avta.

Fra 2000 til 2007 ble kun 17 med rumensk pass fengslet. 1. mai i år hadde ytterligere 163 havnet bak murene siden inngangen til 2008.

Les også:

Politidirektør Ingelin Killengreen er bekymret. Hun sender nå norske politifolk til Romania.

– Vi ser en dramatisk økning av vinningskriminelle fra Romania. Det gjelder ikke bare Norge, men hele Vest-Europa. Det er primært folk som kommer fra rombefolkningen. Jeg tror vi fortsatt må regne med en økning av dette, sier Killengreen.

Utfordring i fengslene

Inngangen til 2008 markerte et tidsskille for rumenske kriminelle i Norge, viser tall fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning. Fra sju fengslede året før, ble 32 rumenere fengslet i 2008.

– Vi har også sett en kraftig økning av litauere og av polske statsborgere. Det er ikke tvil om at økningen er reel, sier Killengreen

I fengslene merker de ansatte at det er flere innsatte fra Øst-Europa.

– Siden 2006 til 2010 har vi hatt en dobling. Det påvirker hverdagen i fengslene å ha innsatte som ikke snakker norsk og som vi ikke kan kommunisere med, assisterende direktør i Kriminalomsorgen Region Sør, Erling Fæste.

– Må regne med økning

Killengreen var selv i Romania i vår for å drøfte utfordringene knyttet til kriminell utvandring. En konsekvens er at norske politifolk nå blir sendt til Romania.

NRK har tidligere omtalt de fem rumenerne som sitter i varetekt, siktet for flere eldreran på Østlandet i sommer. Killengreen er redd vi ikke har sett toppen.

– Jeg tror vi må regne med en fortsatt økning av dette, sier Killengreen.

Hun er likevel fornøyd med jobben som er gjort av Operasjon Grenseløs, som styres av politiadvokat Kjell Johan Abrahamsen fra Tønsberg.

– Jeg er veldig fornøyd med det Operasjon Grenseløs har oppnådd og det andre politidistrikter har utrettet gjennom prosjekter på dette, sier Killengreen.