Hopp til innhold

Revac-brannen kostet brannvesenet en halv million ekstra

Både brannvesenet og kommunen mener Revac skal betale regningen.

Brann på Linnestad.

I juli brant 1.000 tonn plast på Linnestad. Dette kostet brannvesenet nesten en halv million kroner ekstra. Én bil fra Torp flyplass og én fra Slagentangen hjalp til med slukkingen.

Foto: VIB

– Både vi og kommunen mener at Revac skal betale for merkostnadene våre i forbindelse med plast-brannen på Linnestad, sier Per Olav Pettersen i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

I juli gikk 1.100 tonn plast opp i røyk på et næringsområde på Linnestad i Re. Bedriften Revac eide plasten, og slukningsarbeidet tok 36 timer.

Nå er det klart at dette har kostet Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) nesten en halv million kroner ekstra.

Disse pengene brukte brannvesenet på skum som de kjøpte fra Torp flyplass og industribrannvernet ved Esso Slagentangen.

– Vi har blitt enige med Re kommune om å sende regningen på merkostnaden til Revac. Brannen var helt uvanlig. Vi hadde langt fra nok skum på lager til slukkingen, og måtte kjøpe det meste, sier brannsjef i VIB Per Olav Pettersen til NRK.no.

Han mener at det er veldig spesielt at Revac hadde lagret så mye plast på næringsområdet.

– Derfor mener vi at Revac bør dekke våre ekstraordinære kostnader i forbindelse med brannen. Vi ble veldig overrasket da vi så hva og hvor store mengder som var lagret på Linnestad.

Les også:

Død fisk i Aulivassdraget

Aulivassdraget er et av Vestfolds beste sjøørretvassdrag. 1.400 kilo fisk ble funnet død i denne elva som følge av brannen.

Foto: Fylkesmannen i Vestfold

Tre årsaker til massiv fiskedød

På nåværende tidspunkt kan ikke Pettersen si hvor mange liter skum som gikk med til slukkingen.

– Revac får regningen i starten av januar. Skum er dyrt, så jeg er ikke overrasket over at regningen kom på såpass mye, sier han.

1,4 tonn fisk i Aulivassdraget døde i forbindelse med brannen. Ifølge Elisabeth Rui, fylkesmiljøvernsjef i Vestfold, offentliggjør snart Norsk institutt for vannforskning (NIVA) en midlertidig rapport om årsakene til dette.

– Jeg kan allerede fortelle at rapporten viser at fiskedøden skyldes mye tungmetaller som rant ut i elva i forbindelse med brannen. Når brannskum renner ut i vann, brukes oksygenet i vannet til å bryte ned dette. Det gjør at det ikke blir mer oksygen igjen til vanndrivende organismer, og fiskedøden skyldes også dette. Under brannen ble veldig mye oksygen i Aulivassdraget brukt opp, og i tillegg hadde elva lav vannføring. Det gjorde forholdene i elva dårlige, sier hun.

Ifølge Rui ville tungmetall-innholdet i elva og brannskummet alene ført til fiskedøden.

Les også:

Veldig uheldig

NIVAs endelige rapport om fiskedøden kommer utpå våren.

Rui synes det er svært uheldig at så mange fisk døde under brannen.

– Hele samfunnet i elva er egentlig slått ut, sier Rui.