NRK Meny
Normal

Selvstendig næringsdrivende svindlet til seg flere millioner

En 46 år gammel mann er i Larvik tingrett dømt til fengsel i tre og et halvt år for overtredelse av reglene om regnskapsplikt.

PENGER

SYV MILLIONER: En selvstendig næringsdrivende hadde en omsetning på syv millioner kroner, men unnlot å rapportere om det til Skatteetaten. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Som innehaver av to enkeltpersonforetak, unnlot han å sende inn skattepliktig inntektsopplysninger til Skatteetaten over en lengre periode på tre år fra 2013 til 2015.

Unnlot å registrere virksomhetene

46-åringen, som jobber som håndverker, unnlot å registrere begge virksomhetene i Merverdiavgiftsregisteret, men drev likevel næring.

Gjennom den tre år lange perioden hadde han en omsetning på nærmere sju millioner kroner og unndro dermed en merverdiavgift på nesten 1,4 millioner. I tillegg begikk han et grovt skattesvik av et betydelig millionbeløp.

Næringsinntektene oppga han ikke ved innsendelse av selvangivelsene.

– Det at han ikke oppga sju millioner kroner i beskatning, gjør at han blir dømt for en betydelig skattesvikt, sier politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt Jan Stapnes.

– Alvorlig sak

Jan Stapnes

STORT PROBLEM: Politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, Jan Stapnes, sier at det er et problem at flere ikke innordner seg skatte- og avgiftsmessige regler.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Stapnes forteller at de får inn en god del anmeldelser i løpet av et år som dreier seg om brudd på regnskapslovgivningen og skatte- og avgiftslovgivningen. Det er anmeldelser både fra bostyrere, fra skatteetaten og av og til også fra andre offentlige instanser.

– Men dette er en veldig alvorlig skatte- og avgiftssak. Det spesielle er at det er først og fremst er snakk om store beløp som ikke er tilkommet fellesskapet, påpeker han.

Straffenivået i økonomisaker er strengt i Norge fordi det ofte er snakk om tapping av fellesskapets midler.

Fradømmes retten til å være leder

I tillegg til fengselsstraffen fradømmes 46-åringen retten til å være eier, styreleder, styremedlem, daglig leder eller reell daglig leder i norsk selskap eller utenlandsk selskap med tilknytning til Norge.

Den domfelte har erkjent straffskyld.