Hopp til innhold

Se vannfontenen som du kan tegne og skrive med!

Fire studenter fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) skal i neste uke vise frem en skrivende vannfontene. Du får en smakebit her!

Film av studenter som har utviklet en skrivende fontene til TS Electro Engineering

Tirsdag og onsdag i neste uke viser rykende ferske ingeniørspirer frem bachelorprosjektene sine på HBV Bakkenteigen. Et av prosjektene som avdukes er en skrivende vannfontene laget på oppdrag av Guard og TS System Engineering.

Salgsdirektør i Guard og TNS Electro Engineering

Salgsdirektør Arve Stavrum-Tång er fornøyd med studentene.

Foto: Gunnar Bækkevold/NRK

– Vi ønsker å vise hvor avansert teknologi og kompetanse som skal til for å styre vann. Derfor har vi tenkt å ha med denne fontenen på blant annet salgsmesser. Vi er svært fornøyd med det studentene har fått til, sier salgsdirektør i selskapet, Arve Stavrum-Tång.

Levende bokstaver

Ved hjelp av touchpanelet på selve fontenen, eller ved å fjernstyre panelet med en iPad, kan man enkelt tegne eller skrive ord med de 110 ventilene som styrer vannstrømmen.

Studentene har sett lignende fontener på video tidligere, men ikke med et så enkelt brukergrensesnitt.

HBV-studenter ferdige med studiene

Karl Fredrik Pedersen, Tommy Thorvaldsen, William Johansen og Henrik Sørhaug er glad for at fontenen gjør som den blir fortalt.

Foto: Gunnar Bækkevold/NRK

– Det er deilig at fontenen fungerer som den skal. Vi er jo ferdige på skolen nå, og søker jobber alle sammen – det blir spennende å se hvordan det vil gå, sier student Tommy Thorvaldsen.

Og prosjektet kan føre til en jobb i fremtiden:

– Mange av våre ansatte kommer fra Bakkenteigen. Denne fontenen viser at dette er ingeniører for morgendagen, som også passer vår profil. Vi trenger flere folk, så her er det store muligheter fremover, sier Stavrum-Tång.

Variert program

En annen studentgruppe har laget «Foxburner», en fjernstyrt maritim farkost for avbrenning av oljeutslipp. Denne kan manøvreres til ulykkesområder hvor det flyter oljesøl. Der vil den automatisk samle opp og antenne samt brenne opp oljen på effektivt vis med færrest mulig skadelige avgasser.

Mer enn 100 ingeniørstudenter får vist frem prosjektene sine, mange av de med en ekstern bedrift som oppdragsgiver. En fagjury med representanter fra fire ingeniørbedrifter skal kåre det beste prosjektet ut fra kriterier som innovasjon, brukervennlighet, markedsføring og samfunnsnytte.

Utstillingen er også ment for fremtidige studenter som lurer på hva hvor varierte en ingeniørs arbeidsoppgaver kan være.

Sanda Knutson

Prosjektleder Sanda ser på HBVExpo som en unik mulighet til å vise hva ingeniørjobben går ut på.

Foto: Gunnar Bækkevold/NRK

– Det er moro å se hvor hardt studentene våre har jobbet, og hva de er i stand til etter tre år hos oss, avslutter prosjektleder Sanda Knutson.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark