NRK Meny
Normal

Lag spansk feriemat hjemme

Lengter du etter spansk sommer, men må være hjemme? Få Spania inn på kjøkkenet ditt.

Tapaskjøttboller

TAPASKJØTTBOLLER: Det er få ting som smaker så godt når du er sulten som en godt krydret og mør kjøttbolle på en gaffel.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Noe av det deiligste på ferie, er at det er «lov» til å gå på restaurant, kanskje opptil flere ganger om dagen.

Morten Kristiansen

KOKK: Morten Kristiansen hadde læretiden sin blant annet i Frankrike og på Park Hotell i Sandefjord. Spania er et av landene han liker å ferie.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Hvordan maten smaker og hva vi spiser, er med på å gi oss de minnene vi lever på i lange tider etterpå.

Men lengter du tilbake til ferien, men kan ikke dra? Da kan du lage maten hjemme.

Kokk Morten Kristiansen har vært mye i Spania. Han liker seg best rundt Bilbao og San Sebastian nord i Spania.

Men en ting man får servert over hele «fjøla», er spanske kjøttboller. De kan du ente spise sammen med andre tapasretter, eller som en hovedrett.

Her her hans oppskrift.

Tapaskjøttboller

  • 250 gram kjøttdeig
  • 3 hvitløkfedd
  • 1/2 løk
  • bladpersille finhakket
  • 1/2 rød chili, finhakket
  • salt og pepper, allehånde, nellik eller det kryddere du ønsker å tilsette

Rør alt sammen, trill ut i små boller og stek på middels sterk varme. Server dem med tomatsaus.

Tomatsaus

  • 1 finhakket gul løk
  • 3 hvitløkfedd
  • 3 tomater hakkede
  • 1 boks tomater.
  • salt, pepper, chili, timian, oregano,

Start med å blanke løk og hvitløk i en kjele med olivenolje, ha i tomater og smak til med krydder. La sausen småkoke i minimum 20 minutter og gjerne lenger.

– Da har du det, sier Morten.