Hopp til innhold

Se opp for teppesvindlere

Flere eldre mennesker har kjøpt verdiløse tepper for tusenvis av kroner.

Teppesvindlere solgte dette teppet til en eldre kvinne for fler
Foto: Privat

På gulvet hjemme hos mormoren til Lina Hvaal Samuelsen ligger seks tepper hun egentlig ikke ville ha. Det begynte da hun ble oppringt av en mann som fortalte en tåredryppende historie om en dødsyk far. Den eldre damen hadde ikke forstått helt hva han ville mens de snakket sammen, men uttrykte medfølelse for situasjonen til mannen på telefonen.

Les også:

Presset seg inn

Under ti minutter senere ringte det på døra og der sto mannen hun nettopp hadde snakket med.

– Han fikk komme inn i gangen, men trengte seg raskt videre inn i stua. Der kommenterte han teppene til mormor, og argumenterte sterkt for at hun burde kjøpe nye, ekte persiske tepper av ham, forteller Lina Hvaal Samuelsen, som ikke setter stor lit til mannens forsikringer om at teppene er ekte og verdifulle.

Teppesvindlere solgte dette teppet til en eldre dame

Linas mormor kjøpte tilsammen seks tepper fra mannen som kom på døra hennes.

Foto: Privat

Hennes 87 år gamle mormor gikk til slutt med på å kjøpe tepper, og etter et lite besøk i minibanken, betalte hun i februar 6000 kroner for seks tepper av tvilsom kvalitet.

– Hun har forklart at hun syns synd på mannen som visstnok forsøkte å samle inn penger til en operasjon for sin dødssyke far. I ettertid har hun følt seg lurt og hun skammer seg veldig, forteller barnebarnet.

Familien har ikke anmeldt svindelen. Årsaken er at den eldre kvinnen føler det er pinlig at hun lot seg lure. Hun vil ikke ha noe oppstyr, har hun forklart.

– Det er jo for ille, at hun skal være så flau over dette, at de som står bak slipper unna med det, sier Samuelsen.

Hun håper likevel at oppmerksomhet om at svindlerne er i området, kan hjelpe andre fra å gå i samme fella.

Prøvde å lure tidligere tekstilfabrikkmann

Faren til Astrid Aune har i sin yrkeskarriere blant annet drevet en tekstilfabrikk. 91-åringen var med andre ord ikke et enkelt offer for teppesvindleren som først ringte, og deretter dukket opp på døren kort tid etter.

– Pappa kjente på teppet, og så fort at det var glissent vevet, at det var syntetfiber og at det ikke veide noe særlig. Pappa er kvikk i hodet og skjønte fort at han sto overfor en kjeltring, forteller Aune.

Faren ønsker ikke å stå frem med navn, men forteller gjennom datteren om sin opplevelse.

Teppeselgeren som brukte etternavnet «Jakobsen» fortalte bestemt at 91-åringen hadde kjøpt et teppe av hans far i 1986. Faren til «Jakobsen» var nå på pleiehjem og sønnen skulle selge teppelageret. Siden 91-åringen var tidligere kunde, skulle han få et teppe til en verdi av 18.000 kroner i gave. Men det var en hake ved det hele.

– Forutsetningen for å få gaven var at pappa måtte kjøpe et annet, mindre teppe til 8.000 kroner. Selv om pappa høflig takket nei og sa han ikke hadde penger å bruke på tepper, ga ikke «Jakobsen» seg, forteller Aune.

Stormet rasende ut

Teppeselgeren gikk lavere og lavere i pris, men Aunes far var like bestemt på at han ikke var interessert. Til slutt sa 91-åringen at han kunne skrape sammen et par hundre kroner i mynt, men at han ikke hadde penger til å betale resten av beløpet.

Da ble teppeselgeren rasende, tok med seg de to teppene og stormet ut døren, forteller Aune til NRK.

Hun vil fortelle om opplevelsen til faren for å advare andre mot kyniske svindlere.

– Jeg blir så inderlig frustrert og sint, og hvis noen kan stikke kjepper i hjula til disse svindlerne blir jeg veldig glad, sier Aune.

– Ingen grunn til å føle skam

– Det er ingen grunn til å føle skam om man blir utsatt for disse svindlerne. De er dyktige og både unge og eldre kan fort bli lurt av disse personene, sier operasjonsleder ved Vestfold politidistrikt, Johs Nysæter til NRK.

Operasjonsleder Johannes Nysæter

Operasjonsleder Johannes Nysæter i Vestfold Politidistrikt mener det ikke er grunn til å føle skam dersom man blir lurt. Det beste er å anmelde, uansett.

Foto: Politiet

Han oppfordrer alle, uansett alder, til å anmelde slike saker dersom de blir utsatt for det.

– Det er bare sånn vi kan vi få oversikt over omfanget. Da kan også de berørte få tilbake det de har tapt. I det minste føler man at man er blitt hørt, sier Nysæter.

Det ikke er hver uke politiet får henvendelser fra publikum om slike svindlere, og det kan ha med at disse gruppene er mobile.

– Det går litt i rykk og napp, men vi får meldinger om både teppe- og gullselgere som prøver å lure spesielt eldre personer, forteller Nysæter.

– Er det organisert, eller er det enkeltindivider som prøver lykken?

– Med fare for å stigmatisere noen, så er jo dette ansett som en form for organisert kriminalitet. Det er jo en spesiell gruppe mennesker som oppsøker denne formen for virksomhet, og de er gjerne av østeuropeisk opprinnelse.

Les også:

Lot seg ikke lure to ganger

Mormoren til Lina Samuelsen har lært. For da teppeselgeren kom tilbake og på nytt forsøkte å selge tepper i mai, sa hun klart nei.

– Teppeselgeren forsøkte å få henne til å fortelle hvor mye penger hun hadde på konto, men da hadde mormor fått nok og fikk ham ut av huset.

Samuelsen er redd det finnes flere eldre i samme situasjon, som har latt seg presse til å kjøpe tepper, og i ettertid unnlater å anmelde svindelen fordi de skammer seg.

– Jeg har hørt om to andre som også har kjøpt, og heller ikke har anmeldt svindelen, sier Samuelsen som anbefaler barn og barnebarn å være oppmerksomme når de er på besøk.