Hopp til innhold

Se hva Alexander fant ved gjerdet

Få meter fra terrassen der Alexander Strande og familien skulle grille lå en bitteliten rådyrkalv, rett ved en trafikkert vei.

Alexander Strande fant en rådyrkalv utenfor gjerdet sitt, rett ved en trafikkert vei. Nå får kalven bo på Langedrag.

Familien på tre hadde akkurat satt seg ut og skulle grille. Ved gjerdet sto naboen og snakket med en kvinne på utsiden. Alexander hørte de snakket om et rådyr og gikk bort for å kikke.

Og der, inntil gjerdet, lå en liten rådyrkalv. Kvinnen ga uttrykk for at hun ikke hadde lyst til å gå fra den, siden den lå så nært til en trafikkert vei og det er mange hunder i området.

Fikk råd av svigerfar

Alexander tilbød seg å ta vare på rådyrkalven og undersøke hva som burde gjøres. Han løftet opp den lille kalven og tok den med seg inn i hagen.

Alexander Strande

Alexander Strande hadde ikke hjerte til å la det lille rådyret ligge ved veikanten. Nå får rådyrkalven bo i Langedrag Naturpark.

Foto: privat

– Så ringte vi til svigerfar, han har en gård i Sandefjord og er vant med kopplam, så vi regnet med at han visste. Da fikk vi råd om å legge den ut igjen, så moren kunne finne den, forteller Alexander.

Han tok den med seg ut av hagen, og la den ved et tre i nærheten av der de fant den. Selv satt han seg på den andre siden av veien for å passe på den. Mens han satt der begynte å han å «google» på telefonen. Og der fant han en historie på nettsiden til Langedrag Naturpark ved Nesbyen.

– Ei jente i Sandefjord fant en rådyrkalv en gang. Hun hadde tatt den med seg til dokkehuset sitt, uten å fortelle noen voksne om det. Da hun fortalte om det dagen etter, hadde foreldrene hennes forsøkt å sette kalven ut igjen, men moren hadde ikke villet vite av den. Den rådyrkalven fikk komme til Langedrag.

På flyttefot igjen

Så da ringte Alexander Strande til Langedrag. De fortalte at moren neppe kom til å ta seg av ungen igjen, siden den har fått menneskelukt på seg. Alexander fortalte om omstendighetene og området der kalven ble funnet og at han ikke hadde noe lyst til å legge den ut ved veien igjen.

Da de ansatte ved Langedrag Naturpark sa at den lille rådyrkalven kunne få komme dit, ble Alexander og familien veldig glade.

– Nå får den et veldig fint og trygt sted å bo, sier Alexander og forteller at han gleder seg til å ta med seg samboeren, datteren og rådyrkalven til Langedrag på torsdag.

Inntil videre bor kalven i en bås i låven til svigerfar i Sandefjord. Sauene er ute for sommeren, og båsen er det godt med varm halm den kan pakke seg inn i. Og hver tredje time får den lille mat.

– Den får morsmelkerstatning, på flaske og med engangssprøyte. Det smaker sikkert ikke helt som det den fikk hos mor, men den aksepterer det og får det i seg, sier Alexander.

Hva skal den hete?

Rådyrkalv

Rådyrkalven fikk låne et teppe å ligge på hjemme hos familien Strande/Roggert, før den ble flyttet til sauefjøset til svigerfar.

Foto: privat

Den lille kalven har ikke fått noen navn ennå, mest fordi de ikke vet om det er en liten gutt eller jente.

– Hvis det er ei lita jente, har jeg lyst til at hun skal hete det samme som datteren min, Nelia. Hvis det er en gutt, da må det jo bli Bambi da, sier matfar med glimt i øyet.

– Velkommen til oss

I Langedrag Naturpark har de bare ett rådyr for øyeblikket, rådyret Ronja.

– Hun blir nok veldig glad for å få selskap av ett annet rådyr, sier dyreansvarlig Anne Grethe Lindvik.

Langedrag Naturpark

På Langedrag bor blant andre geiter, kuer, hester, ulver, elger og et rådyr. Og nå skal altså den lille rådyrkalven også få bo der.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Hun forteller at det ikke var vanskelig å si ja til at den lille rådyrkalven skal få bo hos dem. Men, sier hun, som hovedregel, la ville dyreunger være.

– Det er kjempeviktig å huske på. Det er ikke uvanlig å støte på en liten rådyrkalv som er tilsynelatende alene tidlig på sommeren. Men mest sannsynlig er mor i nærheten. Det er farlig for de små å være med mammaen hele dagen, så da er naturen innrettet sånn at dyreungene har lite lukt, og kan trykkes seg sammen, helt tett mot bakken og være relativt trygge for andre dyr, sier Lindvik.

Les også:

Hun sier at bare et lite streif av menneskelukt kan være nok til at dyreungene blir forlatt av moren sin.

Lindvik ber de som finner dyreunger om å ta en telefon til viltnemnda eller andre som kan ha greie på det, for å få råd før de eventuelt nærmer seg dyra for å hjelpe.

– Men det høres ut som Alexander Strande har et stort hjerte, og han ville bare det beste for den lille kalven. Det kan godt være at den har forvillet seg inn i dette boligområdet på egen hånd, og sannsynligheten er stor for at den hadde blitt påkjørt eller drept av et større dyr.

Skal få bo hos Anne Grethe

Den lille rådyrkalven skal få bo hos Anne Grethe og de andre menneskene på Langedrag i første omgang.

– Han blir flaska opp, og etter hvert, når han er blitt stor nok blir han sluppet ut med Ronja rådyr og elgene, et sted utpå høsten.

Hun tipper at rådyrkalven er alt fra noen dager til cirka en måned gammel.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark