Hopp til innhold

– Det finnes mange ulovlige leiligheter

Flere tusen studenter er på flyttefot i disse dager, og mange skal bo for seg selv for aller første gang. Selv om boligmarkedet for studenter er presset, skal du ikke takke ja til hva som helst, ifølge brannvesenet.

Leilighet med smale vinduer.

Illustrasjonsbilde: Horten kommune fikk i fjor en bekymringsmelding om boforholdene i denne kjellerleiligheten, og dro ut for å sjekke. Det viste seg at denne kjelleren bare var godkjent som bod og lagringsplass.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

– Det er en kjensgjerning at det finnes mange ulovlige leiligheter. Vi oppfordrer derfor alle studenter som skal leie seg en leilighet, å sjekke at den er godkjent. Er det en leilighet hvor du må ned i kjelleren med et lite vindu langt oppe på veggen, så er det antageligvis ikke godt nok.

Det sier branningeniør Tommy Ueland ved Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).

Mandag denne uken skrev NRK.no om årets studentboligundersøkelse som viser at det totalt mangler nærmere 15 000 studentboliger. Boligmangelen er størst i de store byene, og mange må over på det private boligmarkedet.

Les også:

– Tre viktige punkter

Ueland understreker at det stilles de samme kravene til en hybel eller leilighet, som til alle andre boliger i Norge. Men at det er hovedsakelig tre ting som er viktige å sjekke:

  • Fungerer røykvarslerne?
  • Er det slukkeutstyr i boligen?
  • Er rømningsforholdene tilfredsstillende? Det vil si at du har minimum to utganger ut av leiligheten eller hybelen din.

– Å sjekke røykvarsleren gjør man ved å trykke på knappen, da vil man høre en pipelyd. Man kan gjerne også prøve med testgass eller testrøyk for å se at den faktisk fungerer. Jeg vil også anbefale å vurdere om de har nok røykvarslere, eller om det kan være aktuelt å ha flere, sier branningeniøren og fortsetter:

– Det er også viktig å gjøre seg kjent med brannslukningsapparatet. Se om manometeret står på grønt, og at det ikke er noen skader på det.

– Til slutt vil jeg anbefale å prøve utgangene. Er et vindu en rømningsvei, så sørg for at det har en stor lysåpning, og at du kan komme deg ut. Øv gjerne litt på det.

Må selv bytte batteriene

– Hva skal utleier stå for, og hva må studentene kjøpe selv?

– Eieren av bygget må stille med både røykvarsler og slukkeutstyr, samt sørge for at leiligheten eller hybelen er godkjent. Den som bor der har ansvaret for å melde ifra til utleier dersom noe er galt. Da skal utleier utbedre dette. Leietager er selv ansvarlig for å bytte batterier i røykvarsleren.

– Hva risikerer utleier dersom dette ikke er i orden?

– Hvis det skulle vise seg at noe skjer, at leietakeren ikke kommer seg ut, og det viser seg at for eksempel røykvarsleren ikke var i orden, vil utleier være direkte ansvarlig ved for eksempel skader, sier Ueland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tommy Ueland med et slukningsapparat i hendene.

Om det er en persienne foran vinduet, slik som Tommy Ueland her står foran, må man forsikre seg om at denne kan fjernes dersom vinduet skal brukes som rømningsvei, opplyser VIB.

Foto: VIB

Så stort skal vinduet være

Dersom en av rømningsveiene i leiligheten er et vindu, skal det, ifølge brannkravene, være minst 0,5 meter bredt og 0,6 meter høyt.

– Vinduet skal ikke være plassert høyere enn 1,2 meter over gulvnivå – man skal ikke måtte klatre opp for å komme seg ut, supplerer branningeniøren.

– Det skal heller ikke være høyere enn fem meter over planert terreng. Det er godkjent at man hopper ut fra vinduet og ned fem meter, men vi vil anbefale de som leier i 2. etasje å se om det er montert en stige eller noen hjelpemidler i nærheten. Selv om det er godkjent å hoppe fem meter, kan det bli store skader av det.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark