Satte verdensrekord med fingern

For 25 år siden gjorde Tom «Finger'n» Stensnes et løft man ikke skulle tro var mulig.

Tom Fingern Stensnes under et verdensrekordforsøk på Norge Rundt

VERDENSREKORD: Bildene er fra da Stensnes satte verdensrekord på Norge Rundt 9. mai 1986, med et løft på 254,8 kilo. I 1991 slo han denne rekorden.

Foto: NRK

Midt i Holmestrand sentrum står en mann bøyd over en stein. Langfingeren hans er tredd gjennom en ring som er festet i steinen. Han poserer, han skal ikke løfte steinen som veier cirka 282,16 kilo. Men for 25 år siden løftet han denne vekten med bare langfingeren.

– Alle treffer sin overmann, men jeg har ikke truffet ham ennå, sier Tom «Finger'n» Stensnes der han står ved siden av monumentet etter verdensrekorden han satte.

Monumentet står midt i Holmestrand sentrum, der han fortsatt opplever å bli stoppet på gaten av folk som vil snakke med «Finger'n»

Tom «Finger'n» Stensnes satte verdensrekord i Norge Rundt ved å løfte 254,8 kilo med langfingeren.

Tapte i «krok»

Det begynte da han var ung og tapte mot faren sin i «krok».

– Da ble jeg mer og mer interessert i dette. Jeg gikk rundt med en taustropp i lomma og dro «krok» med alle og enhver. Jeg var som regel «vervensmester», sier Stensnes, og viser til «verven» som er kallenavnet for Horten verft, der han jobbet.

Etter å ha konkurrert ut de fleste andres langfingre i «krok», gikk Stensnes over til vekter.

– Jeg har aldri trent, jeg har bare gitt gass. Klarer jeg det så klarer jeg det, har jeg tenkt.

På starten av 90-tallet ble «Finger'n» kjendis da han havnet i Guiness rekordbok etter et vellykket løft på 282,16 kilo på utestedet Chapman i Holmestrand. Etter verdensrekorden som ble satt 30. november 1991 holdt han rundt 80 show i Norge.

– Det er en bragd jeg er stolt av.

Tom Finger'n Stensnes

25 ÅR SENERE: Alle i Holmestrand vet hvem «Finger'n» er. Monumentet er plassert midt i sentrum.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Lørdagsunderholdning

Ett år etter verdensrekorden, i 1992, er Stensnes gjest i «Tande-På programmet». Han skal slå sin egen verdensrekord på direkten.Tande-P spør publikum om de tror at han klarer det, og hele 82% svarer ja.

Politistasjonssjef på Majorstua, Arild Heder, er hanket inn for å kontrollere at vektene blir løftet ordentlig opp fra bakken. Vektene er målt til å veie 285,54 kilo.

«Finger'n» gjør seg klar. Vektene beveger seg opp fra bakken, og etter løftet holder Tande-P armen hans opp i lufta som en vinner.

– Jeg synes den var oppe, sier «Finger'n», men politistasjonssjefen protesterer.

– Den var ikke helt oppe.

Dermed blir den gamle rekorden stående, og den rekorden står fortsatt.

Tom «Finger'n» Stensnes forsøkte å slå sin egen verdensrekord på direkten.

– Ga meg på topp

«Finger'n» forteller at det tyngste han har løftet med langfingeren er 292 kilo, men at det heller ikke ble godkjent. Han viser fram den høyre langfingeren, som er nesten dobbelt så tykk som samme finger på venstre hånd.

– Hadde du klart det i dag?

– Jeg tror ikke det, jeg vil ikke prøve en gang. Så lenge man har en rekord så gjør man ikke det bare for å utfordre seg selv. Jeg ga meg på topp.