Hopp til innhold

Sykehuset satser på økologisk mat

Har startet med potetene, men har utfordringer med å finne andre økologiske produkter.

Økologiske poteter, sykehuset i Vestfold

Produksjonskjøkkenet ved sykehuset i Vestfold har beregnet at de bruker 50 tonn med poteter i løpet av et år.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Det er planen. Vi har jo et regjeringsmål om 15 prosent økologisk mat på institusjoner, og nå har vi så vidt begynt, forklarer avdelingssjef for matforsyningsavdelingen, Martin Skadsheim, til NRK.no.

– Hvor mange prosent er dere på nå?

– I produksjonskjøkkenet er vi på to til tre prosent, det er kun poteter vi har begynt med. Men det utgjør jo en del volum.

Kjøkkenet ved sykehuset i Vestfold forsyner flere andre med mat, blant annet sykehusene i Drammen og Hønefoss.

Ingen har klaget på smaken

Så langt har ingen av de ansatte ved kjøkkenet hatt noe negativt å si om de økologiske potetene.

Martin Skadsheim og Hege Eftedal

Martin Skadsheim og Hege Eftedal er fornøyde med å ha fått på plass en avtale om bruk av økologiske poteter.

Foto: Linn Løkken / NRK

– Jeg har ikke fått mange tilbakemeldinger, men jeg har fått positive mailer fra andre ansatte, forklarer Hege Eftedal, seksjonsleder for produksjonskjøkkenet.

– Jeg tenker at når jeg ikke får negative tilbakemeldinger, så er i hvert fall det bra. Det har vært litt variabel størrelse på potetene, men det har blitt bedre. Og smaken har ingen klaget på, sier Eftedal.

– For å spare kloden vi bor på

Produksjonskjøkken har beregnet at de i løpet av et år bruker ca. 50 tonn med poteter.

– Nå skal dere satse mer på økologisk mat. Hvorfor det?

– Det er for å være med å prøve å spare denne kloden vi bor på. Se på om vi både kan være med på å spare miljøet, pluss at vi ønsker å bidra med å øke den økologiske matproduksjonen i Vestfold, forklarer Skadsheim.

Sykehuset har nemlig store planer om å satse på kortreist økologisk mat.

– Jeg syntes ikke det er riktig at vi skal ha en økologisk ananas fra andre siden av jorden, hvis vi kan få et godt eple ifra Norge. Samtidig er det vel ikke så mange som produserer ananas i Vestfold, ler Skadsheim.

Poteter er bare første skritt

Økologisk potetmos, sykehuset i Vestfold

Potetmosen ved sykehuset er ikke økologisk, men man håper nå å få på plass flere økologiske matvarer.

Foto: Linn Løkken / NRK

Nå ønsker de å øke bruken av økologiske matvarer, blant annet ved å kjøpe økologisk frukt, grønnsaker, brødvarer og melk.

– Utfordringen er å få de forpakningene og den kvaliteten vi ønsker. Vi har lover, regler og matsikkerhet vi må tenke på, sier Skadsheim.

– Vi jobber med å prøve å få til spesielt rotgrønnsaker, men utfordringen er å få nok volum. Vi jobber også med å erstatte vanlig havregryn med økologisk havregryn, forklarer Eftedal.

Sykehuset har jobbet lenge med å økologisk mat inn på sitt kjøkken.

– Det var en seier å få det til, spesielt med potetene hvor vi har forsket i tre år. Både med tanke på at det skal smake godt for den som spiser det, og at bonden får nok avling til at han tjener litt på det. Så det har vært moro å få den avtalen på plass, sier Skadsheim.

– Står det poteter på menyen i dag Hege?

– Det står alltid poteter på menyen. Man har to retter å velge mellom, så stort sett har en rett alltid poteter, avslutter Eftedal.