Hopp til innhold

Sånn ser det ut i Svelvik nå

– Det ser ut som to små Eiffeltårn, sier Knut Morkesand i Svelvik Næringsråd.

Lyssatte kraftmaster i Svelvik

Rødt på Svelvik-siden og grønt på Hurum-siden. Slik ble kraftmastene på hver side av Svelviksundet opplyst onsdag kveld.

Foto: Svelvik Næringsråd

Til korpsmusikk og taler, ble de omdiskuterte kraftmastene i Svelvik lyssatt onsdag kveld. En sein høstkveld i 2011 ble det foretatt en befaring i Svelvik sentrum i forbindelse med ny strategisk næringsplan.

Da ble det sådd en ide om at man burde gjøre noe med de over 60 meter høye kraftmastene som står på begge sider av Svelvikstrømmen. I kveld ble kronen satt på verket, eller lyset på mastene om du vil.

– Vi håper at dette skal sette Svelvik på kartet, sier Knut Morkesand.

Har alle tillatelser i orden

Lyssatte kraftmaster i Svelvik

De omdiskuterte kraftmastene i Svelvik under en prøvelyssetting tidligere i høst.

Foto: Svelvik Næringsråd

Svelvikstrømmen er innseilingsleden til Drammen Havn. I tillegg ønsket Svelvik Næringsråd å knytte assosiasjoner tilbake til seilskutetiden. og understreke Svelviks maritime betydning.

– Derfor er det grønt for styrbord, og rødt for babord, forklarer Morkesand.

Næringsrådet har søkt og fått innvilget tillatelse til å gjennomføre denne lyssettingen fra luftfartstilsynet, kystverket og flere andre instanser, slik at dette blir et permanent installasjon.

– Jeg elsker å uttrykket det i retning av at det ser ut som to små Eiffeltårn. Mastene belyses, men lyset skal ikke være sterkt og sjenerende for dem som bor i nærheten. Men i mørket vil jo disse mastene synes flere kilometer ut i fjorden, sier han

Har banket på mange dører

Mastene har vært diskutert både høyt og lenge i Svelvik. Noen mener kablene burde vært lagt på sjøbunnen.

– Det er nok ikke den diskusjonen som får fokus i kveld. Men det kan godt være at kraftkablene blir lagt under Svelvikstrømmen en gang i fremtiden.

Det har tatt fire år fra ideen ble født til den i dag blir gjennomført. Det er finansieringen som har tatt mest tid.

– Det skal bankes på mange forskjellige dører for å få inn de pengene som må plass, men nå har vi klart det og nå er mastene lyssatt i overskuelig fremtid, avslutter Morkesand.