NRK Meny
Normal

Sandefjord Fotball granskes

EFTAs overvåkingsorgan skal undersøke om Sandefjord Fotball har
mottatt ulovlig støtte til bygging av sitt stadionanlegg i 2006.

Sandefjords nye stadion

I verste fall har Sandefjord Fotball fått statsstøtte til stadionet på Pindsle i strid med regelverket.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Sandefjord Fotball har for lengst sikret seg retten til å spille eliteseriefotball kommende sesong. Likevel går klubben nå en usikker framtid i møte. EFTAs overvåkingsorgan, ESA, åpnet nemlig onsdag en formell gransking knyttet til byggingen av stadionet på Pindsle i 2006.

Kommunen overførte eiendomsretten av to tomter gratis til datterselskaper av den profesjonelle fotballklubben i 2006. Klubben forpliktet seg da til å bygge et nytt anlegg med bane, tribuner og garderober. Eiendomsoverdragelsen ble aldri notifisert til ESA, skriver EFTA i en pressemelding.

Les også:

– Vilkårene må være oppfylt

For å finansiere byggingen av det nye anlegget solgte fotballklubben den ene eiendommen videre til private investorer for 40 millioner kroner. På bakgrunn av klager vil ESA nå undersøke nærmere om støtten kan være forenlig med EØS-avtalen.

– Statsstøttereglene åpner for støtte til profesjonelle sportsklubber for å fremme sportsaktiviteter og bidra til bygging av infrastruktur, dersom visse vilkår er oppfylt. Så langt har vi ikke mottatt dokumentasjon som gjør oss i stand til å konkludere med at denne eiendomsoverdragelsen ikke involverer ulovlig statsstøtte, sier ESA-president Oda Helen Sletnes.

Kan risikere tilbakebetaling

Andreas Kjeldsberg Pihl

ESAs informasjonssjef Andreas Kjeldsberg Pihl sier at støtten til SF kan kreves tilbakebetalt dersom regelverket er brutt.

Foto: ESA

Informasjonssjef i ESA, Andreas Kjeldsberg Pihl, sier til NTB at dersom de konkluderer med at det er gitt statsstøtte i strid med regelverket, kan ESA bestemme at det offentlige organet skal kreve støtten tilbakebetalt fra
mottakeren.

Kjeldsberg Pihl påpeker at det er flere mulige utfall av en slik gransking.

– ESA kan også konkludere med at det ikke foreligger statsstøtte, eller at det er gitt statsstøtte som er i tråd med regelverket. Det siste og mest alvorlige utfallet er dersom det er gitt statsstøtte som er i strid med regelverket, sier han til
NTB.

Ikke overbevist

Det nye anlegget ble ferdigstilt i juli 2007 til en samlet kostnad på 100 millioner kroner. Sandefjord Fotball AS har senere solgt eiendommen.

Etter å ha gått gjennom den informasjonen som er mottatt fra norske myndigheter så langt, er ESA ikke overbevist om at overføringen av eiendommene ble gjort på markedsvilkår. Det er også reist spørsmål om markedsverdien av eiendommene. (©NTB)