Dreper ugress med skum

Sandefjord kommune bruker skum for å drepe ugresset.

Sandefjord kommune går nye veier for å bekjempe ugresset

Sandefjord kommune ønsker å ta knekken på ugresset på en mer miljøvennlig måte. Kokende vann, kokosolje og maisstivelse skal være redningen.

– Vi ønsker å begrense giftbruken, sier avdelingsleder for veivedlikehold i kommunen, Bjørn Bochelie.

Sandefjord går nye veier for å begrense giftbruken når de skal fjerne uønskede plantevekster i parkene sine. Ved hjelp av kokende vann og en mikstur av maisstivelse og kokosolje, skal de drepe ugresset på en mer miljøvennlig måte.

– Vi hadde et prøveforsøk på det i fjor, og vi ble overbevist nok til å teste det ut i fullskala, sier Bochelie.

Har trua

Tidligere brukte kommunen sterkere stoffer for å fjerne ugresset, men reglene for giftstoffer blir strengere, så derfor tok kommunen et miljøvennlig grep.

– Vi har trua ihvertfall, sier han.

Rent økonomisk er han ikke sikker på om dette er den billigste måten å drepe ugresset på, men det blir ihvertfall mindre arbeid for mannskapet.

– Tidligere måtte vi fjerne ugresset fysisk eller spre med gift, så i forhold til økonomien så har vi også trua på dette, sier han.

Bjørn Bochelie

Avdelingsleder for veivedlikehold i Sandefjord kommune, Bjørn Bochelie sier at de hadde et prøveforsøk med skummet i fjor høst, og han ble overbevist nok til å bruke metoden i kommunen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kokende vann

Arne Thunes fra entreprenørselskapet NCC forteller at vannet holder en temperatur på mellom 85 og 95 celsius, og sammen med vannet sprøyter de på det skummet maisstivelsen og kokosoljen lager.

– Plantestrukturen blir kokt og skummet bevarer varmen lengst mulig. Vi har på skummet en fem minutters tid, noe som gjør at vi bevarer varmen lenge, sier Thunes.

For at ugresset skal holde seg borte, må dette gjøres to til tre ganger hver sesong.

– Første gang bør vi regne en tre ganger, sier han, og legger til at John som gjør jobben med å skumlegge i Sandefjord, også skumlegger ved det danske slottet.

– Og der kreves det fire håndteringer for maksimal effekt, sier Thunes.

Arne Thunes

Arne Thunes fra entreprenørselskapet NCC sier at skummet gir god effekt.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Selv om dette er en metode som har vært godt brukt i Danmark i flere år, så er det i startfasen til Norge. Og dette pirrer nysgjerrigheten til folk som går forbi.

– Folk er nysgjerrige, og når de hører hva som foregår så er det mange som ønsker John hjem på besøk. Men om det er skumhåndtering eller andre ting, det vet jeg ikke, ler Thunes.