Hopp til innhold

Samler penger på mobilstopp

Elever på Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik samler inn penger til søndagens TV-aksjonen ved å legge bort mobilen.

Sander Norlin Jacobsen og Emma Kristine Saga

LARVIK: Sander Norlin Jacobsen og Emma Kristine Saga samler inn penger til krigsrammede skole barn ved å la mobilen ligge.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

For hvert 20. minutter tredjeklasse-elever ikke bruker mobilen i skoletida denne uka får de poeng. Jo flere poeng, jo flere penger blir samlet inn.

Mobilappen HOLD

STILLE: Jo stillere mobilen ligger, jo flere penger går til krigsrammede barn.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Vg3 elevene i politikk og menneskerettigheter ved Thor Heyerdahl videre gående skole er plukket ut til å laste ned appen HOLD.

Det er Microsoft Norge og Tine som sponser appen, men det er elevene som må la mobilen ligge for å aktivere pengene.

– Det som er verst er å kjenne den dirrelyden, og vite det at nei, du skal la den ligge. Hvis du går inn ser du den HOLD-appen komme rett opp også lar du være, sier Sander Norlin Jacobsen.

Bomba klasserom

For å sette elevene inn i hva de gir penger til, har skolen fått låne en installasjon laget av en scenograf fra Nasjonalteateret.

Installasjonen viser et utbombet klasserom i Aleppo. Klasserommet har vært en hjelp for å la telefonen ligge i løpet av skoledagen.

– Det setter dette i et perspektiv, man får sympati med de man holder på å gjøre ting for. Og det hjelper meg til å motivere meg til la være å bruke telefonen, sier Sander.

– Jeg synes det blir latterlig å klage på det norske skolesystemet når man ser dette her, legger han til.

10 000 minutter

Vibeke Ravndal

TV-AKSJONEN: Vibeke Ravndal er leder for TV-aksjonen i Vestfold håper elvene fortsetter å la mobilen ligge fram mot helgen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I ettermiddag hadde elevene allerede samlet 9560 mobilfrie minutter.

Der er leder for TV-aksjonen i Vestfold fornøyd med.

– Ja, på halvannen dag har de samlet inn 16 fotballer, 20 blyanter, 19 skolesekker og 25 skolebøker.

Penger fra søndagens TV-aksjon går til Unicefs arbeid for å gi barn rammet av krig og konflikter i Colombia, Mali, Syria og Sør-Sudan skolegang.

Perspektiv

– Vi finner de bitte små feilene med hvordan skolesystemet er laget her. Også har du de barna som går lange strekninger til skolen. Som kanskje går mens det er krig rundt med våpen, tankser, kuler overalt, liksom. Du får veldig respekt for dem. De er veldig tøffe, sier Emma Kristine Saga.

Emma Kristine Saga

MOTIVERT: Emma Kristine Saga er imponert over barn som trosser krig for å gå på skolen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Du får en klump i magen når du tenker over hvor fint du har det egentlig, legger hun til.

Så for henne er det lett å la mobilen bli liggende i lomma.

– Det har egentlig gått greit. Jeg har en far som er veldig imot sosiale medier og jeg hører stemmen hans gang på gang som sier: "La den være". Når jeg i tillegg vet det at ved å ikke bruke telefon, så gjør du noe godt for andre som sliter og har det vondt så blir det en veldig motivasjon, sier Emma Kristine Saga.