NRK Meny
Normal

Frifunnet for «høyreekstrem» – dømt for «løgner»

En mann saksøkte motdebattant for å ha kalt ham «høyreekstrem» på et nettforum. Nå må han betale saksomkostninger og erstatning på 400.000 kroner for å ha kalt motdebattanten for løgner.

For to år siden begynte to menn, som begge er aktive debattanter på nettet, å skrive flere innlegg om hverandre. Det gikk så langt at den ene mannen bestemte seg for å saksøke den andre for ærekrenkende uttalelser og krevde erstatning for dette.

Saksøkte har omtalt saksøker som høyreekstrem og har hevdet at saksøker fremmer antisemittiske påstander og driver med pedofilisverting. Saksøker svarte med et innlegg der han kaller saksøkte for en nettmobber, desinformant og løgner.

Etter dette fortsatte konflikten på nettet, og i januar i fjor tok saksøker ut stevning i saken der han krevde oppreisning for ærekrenkelser. Den andre mannen svarte med et motkrav der også han krevde oppreisning for ærekrenkelser.

De måtte dermed møte hverandre i Sandefjord tingrett.

Saksøkte vant

Saksøker ba om opptil 150 000 kroner i oppreisningserstatning, samt å bli tilkjent saksomkostningene. I tillegg ba han om å bli frikjent for kravet om å betale erstatning til den andre mannen.

Saksøkte ba imidlertid også om å bli frifunnet og at saksøker skulle betale sakens omkostninger. Også han ba om erstatning.

Retten mener det er en vesentlig forskjell på de to mennenes påstander om hverandre. De mener at mens saksøkte angriper motparten for det han mener er hans standpunkt, angriper saksøker saksøkte som person.

– Han anklager i realiteten saksøkte for å være uærlig. Det har han etter rettens oppfatning ikke noe grunnlag for og anklagene er derfor ærekrenkende, konkluderte retten, og saksøkte vant saken.

Dermed må mannen som tok saken til retten i første omgang selv betale til sammen 411 838 kroner, 25 000 kroner i oppreisning og resterende i saksomkostninger, til mannen han gikk til sak mot.

Saksøker mener det er flere faktafeil i dommen og opplyser til nettstedet fritanke.no at han kommer til å anke den.