Hopp til innhold

Eks-russ ber russen ta vare på hverandre

Eks-russ Ivar-Andre Slettedal ber årets russestyrer i Vestfold om å ta vare på fremtiden og inkludere alle i feiringen.

Ber russen ta bedre vare på hverandre

Ivar-Andre Slettedal ber russen ta vare på hverandre og på fremtiden.

Foto: Helena Rønning / NRK

Han holdt foredraget «Ett skråblikk på russefeiringen» på et seminar for russestyrene og deres kontakter på Jarlsberg konferansesenter på Sem. Slik åpnet han:

«Nå tror dere sikkert at det er en skikkelig bitter fyr som skal holde foredrag for dere. En som hadde en skikkelig kjedelig russetid. – For han var hvert fall ikke på Tryvann, og overhodet ikke i Stavanger. Da skal jeg si dere, dere tar helt rett.»

Selv om mange syns det er viktig å feire 13 års skolegang, er det også viktig å ta vare på fremtiden, forteller han.

Les også:

– Gjøre russetiden til noe positivt

Slettedal snakket mye om russestyrets evne til å påvirke, og muligheten til å gjøre russetiden til noe positivt for alle. Enten man vil delta aktivt, eller ikke.

– Pass på at ikke noen faller utenfor, og pass på at ikke russetiden blir vond for 1. eller 2. klasse. Det viktigste dere kan gjøre, er å inkludere alle i feiringen, sa Slettedal.

Klasseskiller

Russetiden kan by på mange utfordringer. Simen Hunding Strømme er informasjonsansvarlig for pressestyret på Nøtterøy videregående skole. Han forteller om klasseskiller og reaksjoner på ungdommer som ikke ønsker å delta på russefeiringen.

– Folk begynner så tidlig med å samle en gjeng til bil eller russebuss, men det er jo ikke sikkert disse er venner i 3. klasse gym. Dette er med på å skape skiller fra tidlig skolestart på videregående skole, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Simen og Anette

Simen Hunding Strømme og Anette Dahl var to av deltakerne på seminaret. De forteller om mange utfordringer når det kommer til russetiden i Vestfold.

Foto: Helena Rønning / NRK

– «Oslo-syndromet» har kommet til Vestfold

Anette Dahl i russestyret ved Sandefjord Videregående skole forteller om sosiale skiller på grunn av fargen man har på russebuksa.

Derfor har de egne representanter fra sortrussen i styret. Dette er med på å skape et bedre fellesskap. Men utfordringene er mange, og Dahl kan fortelle om en økende trend.

– «Oslo-syndromet» har kommet til Vestfold. Det betyr at alle skal ha det største lyd -og lysanlegget. Det er også viktig for noen å være på den bussen som har brukt mest penger, forteller hun.

– Ikke glem å ta vare på fremtiden

Oppi all moroa som venter dem, er Strømme enig med Slettedal om at det er viktig å ikke glemme og å ta vare på fremtiden.

– Om ti år er det faktisk det jeg fikk ut av videregående som har noe å si, og ikke hvor kul jeg var i russetiden, forteller Strømme.