NRK Meny
Normal

Russ misfornøyd med politiet

Horten (NRK): Hele russebussen fikk bøter for ikke å bruke sikkerhetsbelte, til tross for at russ mener passasjerer satt med sikkerhetsbelte på.

Russ i Horten

Russebussturen ble dyr for de som var med Jigsaw. Foran fra venstre Nora Ørevik, Martine Sørensen (rullesjef) og Christina Klubnes. Bak fra venstre: Adrian Indreiten, Cecilie Dahl, Iselin Mordt Haugen og Tuva Strand.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Det ble et dyrt stopp i Tønsberg for de 17 russene som var på bussen «Jigsaw» natt til torsdag.

Til sammen skrev politiet ut bøter for 25 500 kroner for manglende bruk av sikkerhetsbelte.

Martine Sørensen som var ansvarlig for bussens rulling, forteller at bussen hadde stoppet på en busslomme i Tønsberg for å ta en pause da politiet kommer inn på bussen.

– Folk har begynt å ta av seg sikkerhetsbeltene, for ikke alle har fått med seg at politibilen er bak. Plutselig kommer politiet. De spør ikke, men går rett på bøtene. Alle får bøter, sier Martine Sørensen.

Martine Sørensen

Russ Martine Sørensen har en annen oppfatning enn politiet om hva som skjedde.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Hevder sikkerhetsbeltet var på

Russen fikk 1500 kroner i bot hver.

Sørensen hevder det både ble gitt bøter til passasjerer som var på vei ut av bussen og til passasjerer som satt i bussen med sikkerhetsbelte på.

Hun er kritisk til politiets fremgangsmåte.

– De fulgte etter oss og kontrollerte oss etter at vi hadde stoppet. Dette er første gang vi ordentlig har blitt kontrollert, sier hun.

Politiet: Ingen hadde sikkerhetsbelte

Leder for politiets ungdomsgruppe Espen Molland var på jobb den natta og har en annen oppfatning av hva som skjedde.

– Da vi kommer inn på bussen sitter mange i setene sine. Når vi ser ned, har ingen sikkerhetsbelte på. Det kontrollerer vi ganske nøye. Bakgrunnen for at vi ønsker å gi dem setegebyr, er i forhold til trafikksikkerheten, sier Molland.

Han understreker at alle må bruke sikkerhetsbelte om det er bil eller buss. Han sier det ikke er vanlig å gi bølter til samtlige passasjerer på en russebuss, men at det skjer fra tid til annen.

– Det kan være i noen tvilstilfeller at vi sletter en bot vi har gitt. Hvis først en passasjer i en buss med 25 personer klager og får medhold kan det oppstå en situasjon med mye krangling og diskusjon i bussen, sier Molland.

Russebuss 2017

Alle de 17 passasjerene på bussen fikk 1500 kroner hver i bot.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Vurderer å klage

Flere på russebussen forteller at de vurderer å sende inn en samlet klage etter hendelsen.

– I dette tilfellet her er jeg ganske sikker i min sak. Men så klart, det kan være at noen har hatt på sikkerhetsbelte og jeg har tatt feil. Da har man lov til å klage, sier Molland.

Advokat Tollef Skobba i Advokatfirmaet Hasle sier at på generelt grunnlag har alle en rett til å klage. Hvis man ikke vedtar et forelegg, går saken til rettsvesenet.